Slovenija samostojno v pripravo nacionalne nominacije Plečnikovih del v Ljubljani

0

Izbor Plečnikovih del v Ljubljani in Pragi je bil kot Brezčasna, humanistična arhitektura Jožeta Plečnika v Ljubljani in Pragi vpisan na Unescov poskusni seznam. Ker pa transnacionalna nominacija ne zagotavlja uspešnega vpisa na Unescov seznam svetovne dediščine, bo Slovenija samostojno nadaljevala pripravo nominacije Plečnikovih del v Ljubljani.

Slovenija in Češka sta pri pripravi transnacionalne nominacije, ki promovira izjemno arhitekturo Jožeta Plečnika v Ljubljani in v Pragi, sodelovali od leta 2011. Na Unescov poskusni seznam je bilo Plečnikovo delo vpisano leta 2015.

Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za kulturo, sta med pripravo dosjeja nominacije tako slovenska kot češka strokovna skupina večkrat izrazili pomisleke glede izbire komponent v tej nominaciji in potencialne izjemne univerzalne vrednosti celotne nominacije. Zato je ministrstvo v dogovoru s češkimi partnerji in z namenom, da bi se izognili morebitnim nesporazumom med samim procesom evalvacije, konec leta 2016 za svetovanje zaprosilo sekretariat Mednarodnega sveta za spomenike in spomeniška območja – Icomos v Parizu.

Julija letos je nato ministrstvo organiziralo posvetovalno okroglo mizo na temo priprave transnacionalne nominacije. Okrogle mize se je poleg predstavnikov slovenske in češke strokovne skupine udeležila tudi svetovalka, imenovana s strani Icomos Sodelujoči so razpravljali o utemeljitvi transnacionalne nominacije in ponovno preučili vsebino dosjeja.

Z namenom, da se Plečnikovo delo predstavi na najboljši in najbolj celosten način, so iskali možnosti za nadaljnje sodelovanje pri nominaciji, ki bi ustrezala vsem merilom v skladu z operativnimi smernicami za izvajanje Unescove konvencije o svetovni dediščini. Icomos svetovalka je poudarila, da transnacionalna nominacija, ki ji je bila predstavljena na okrogli mizi in se je oblikovala od leta 2011 naprej, ne zagotavlja možnosti za uspešen vpis na Unescov seznam svetovne dediščine. Po njenem prepričanju bi bila najbolj optimalna rešitev priprava nominacije Plečnikovih del v Ljubljani.

Kot poudarjajo na ministrstvu za kulturo, sta slovenska in češka strokovna skupina v zadnjih šestih letih odlično sodelovali. Vendar pa so vprašanja, o katerih sta partnerski državi razpravljali z Icomos, tako kompleksna in resna, da je neizogiben nov pristop k nominaciji.

“Obe strani globoko obžalujeta, da se bo zaključila priprava transnacionalne nominacije Plečnikovega dela, vendar razumeta in podpirata nujnost tega dejanja, saj ne želita ogroziti možnosti za vpis te pomembne dediščine na Unescov seznam svetovne dediščine. Obenem sta obe strani prepričani, da se bo odlično sodelovanje med državama, ki je bilo razvito na področju Plečnikove dediščine in promocije, nadaljevalo tudi v prihodnje,” so na ministrstvu zapisali za STA in dodali: “Slovenska stran bo sledila predlogom Icomos svetovalke in samostojno nadaljevala pripravo nacionalne nominacije Plečnikovih del v Ljubljani.”

Serijska transnacionalna nominacija Brezčasna humanistična arhitektura Jožeta Plečnika v Ljubljani in Pragi sicer vključuje cerkev sv. Mihaela v Črni vasi na Barju, promenado ob nabrežjih in mostove reke Ljubljanice vključno s tržnico, Vegovo ulico z Narodno in univerzitetno knjižnico, Vrt vseh svetih na pokopališču Žale in cerkev sv. Frančiška Asiškega v Šiški, v Pragi pa cerkev sv. Srca Jezusovega na Vinohradih. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen