SDS ima posluh za podjetnike in želi odpraviti socialno krivičnost: spet nov poskus za znižanje DDV in uvedba nove 5% stopnje

2

Potem ko je DZ prejšnji teden ocenil, da predlog novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV), s katero bi davek znižali, ni primeren za nadaljnjo obravnavo, je SDS v parlamentarni postopek vložila nov predlog novele zakona. Ker Slovenija v zadnjih letih beleži gospodarsko rast, se jim zdi pravično, da se stopnji davka vrneta na predkrizno raven.

V poslanski skupini SDS so v sporočilu za javnost zapisali, da so bile sredi leta 2013 določene višje stopnje DDV. Splošna stopnja se je povečala z 20 odstotkov na 22 odstotkov, nižja stopnja pa z 8,5 na 9,5 odstotka.

“Takratna vlada Alenke Bratušek, ki je zakon predlagala, je navedla, da gre za začasen protikrizni ukrep, ki bo trajal dve leti in s katerim naj bi stabilizirali javne finance. Vendar pa je vlada Mira Cerarja v noveli zakona o davku na dodano vrednost predlagala, da višje stopnje DDV postanejo trajne,” so zapisali.

Uzakonitev trajno višjih stopenj DDV, ki je leta 2015 potrdila koalicija, je bila po oceni SDS nerazumljiva, nepotrebna, predvsem pa socialno krivična.

V največji opozicijski stranki zato predlagajo določitev splošne stopnje DDV nazaj na 20 odstotkov ter nižje stopnje DDV nazaj na 8,5 odstotka, ob tem pa uvedbo še druge nižje stopnje, in sicer v višini pet odstotkov. Ta bi veljala za otroška oblačila in obutev, šolske potrebščine ter gasilsko opremo, poleg tega pa tudi za dobavo električne energije, zemeljskega plina in daljinskega ogrevanja.

[su_box title=”PODROBNO O PREDLOGU SDS“]”Predlagamo znižanje DDV na predkrizno raven, in sicer splošno stopnjo DDV na 20% ter prvo nižjo stopnjo DDV na 8,5%. V poslanski skupini SDS smo danes v parlamentarni postopek ponovno vložili predlog novele zakona o DDV. Spomnimo. Z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2013 in 2014, ki je bil sprejet 21.5.2013, so bile določene višje stopnje davka na dodano vrednost (DDV). Splošna stopnja se je povečala iz 20% na 22%, znižana stopnja pa se je povečala iz 8,5% na 9,5%. Takratna vlada Alenke Bratušek, ki je zakon predlagala, je navedla, da gre za začasen protikrizni ukrep, ki bo trajal dve leti in s katerim naj bi stabilizirali javne finance. Vendar pa je vlada dr. Mira Cerarja v noveli Zakona o davku na dodano vrednost predlagala, da višje stopnje DDV postanejo trajne. Koalicija strank SMC, DeSUS in SD je na seji državnega zbora, ki je potekala 18. novembra 2015, uzakonitev višjih stopenj DDV kot trajne tudi sprejela. Uzakonitev trajno višjih stopenj DDV je bila nerazumljiva, nepotrebna, predvsem pa socialno krivična. DDV je namreč regresiven oziroma nesocialni davek, ki najbolj prizadene tiste, ki imajo najmanj, saj ga ti, glede na svoje prihodke, plačajo največ. Glede na podatke o tem, da je Slovenija v letu 2014 beležila 3,0% gospodarsko rast, v letu 2015 pa 2,3%, obenem pa se beleži tudi višanje prihodkov v državnem proračunu, saj se v letu 2018 pričakuje kar za 1,4 milijarde evrov več prihodkov v državnem proračunu kot pa jih je bilo v letu 2014, bi bilo pravično, socialno in etično, da se stopnji DDV povrneta na predkrizno raven. Tako predlagamo prvo nižjo stopnjo DDV višini 8,5% (znižanje iz 9,5% na predkrizno raven), drugo nižjo stopnjo pa v višini 5%, v zakonu je predlagana nova razvrstitev dobav blaga in opravljanje storitev, za katere se lahko uporabi nižje stopnje, in sicer v kategorije, za katere bi se uporabila 8,5% DDV in kategorije za katere bi se uporabila 5% DDV. Nadalje predlagamo, da Vlada RS predlaga Svetu Evropske unije, da v seznam blaga in storitev iz Priloge III Direktive Sveta 2006/112/ES, torej za tiste, za katere je dovoljena nižja stopnja, uvrsti tudi otroška oblačila in obutev, šolske potrebščine ter gasilsko opremo. V kolikor bi to bilo sprejeto oziroma realizirano, bi se te kategorije v Sloveniji obdavčilo z drugo znižano stopnjo DDV v višini 5%. Predlagamo tudi, da se za dobavo električne energije, zemeljskega plina in daljinskega ogrevanja določi nižja stopnja DDV v višini 5%. Pravna podlaga za tak predlog je v 102. členu Direktive, ki določa, da lahko po posvetovanju z Odborom za DDV, vsaka država članica uporablja nižjo stopnjo za dobave zemeljskega plina, električne energije ali daljinskega ogrevanja. Predlagamo pa tudi znižanje splošne stopnje DDV na predkrizno raven, in sicer iz 22% na 20%.”[/su_box]

Št. komentarjev: 2
 1. haapy yack pravi

  hoj
  Tako. Gremo na pir.
  https://www.youtube.com/watch?v=tZmDWltBziM
  dajšeengapres
  boditevcvetju

 2. pubec pravi

  Ja SDS ima res “posluh” za podjetnike (Bavčar, Šrot, Rajko Janša itd.).

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen