Rim: Po humanitarnem koridorju iz Libije v Italijo v letu 2018 10.000 beguncev in migrantov

0

Po t. i. humanitarnem koridorju naj bi iz Libije v Italijo v prihodnjem letu prispelo 10.000 beguncev in migrantov, je v pogovoru za današnjo izdajo italijanskega časnika La Repubblica dejal italijanski notranji minister Marco Minniti. Prvih 162 beguncev je sicer po omenjenem koridorju prispelo v petek.

Minniti je pohvalil sporazum med Italijo in libijskimi oblastmi, ki je v veliki meri ustavil množične, zelo nevarne in pogosto tragične prihode migrantov preko Sredozemskega morja. Kot je dodal, lahko prav po zaslugi tega dogovora zdaj visoki komisariat ZN za begunce na licu mesta odloči, kdo je upravičen do mednarodne zaščite in sme pripotovati v Italijo.

Obenem je povedal, da bo lahko po t. i. humanitarnem koridorju v letu 2018 iz Libije v Italijo na zakonit in predvsem varen način prišlo do 10.000 beguncev, ki so ujeti v grozljivih razmerah v begunskih taboriščih v Libiji.

Minister je sicer tudi izpostavil velik pomen vračanja zavrnjenih prosilcev za azil in dejal, da naj bi se po ciljih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) v svoje domovine prostovoljno vrnilo 30.000 migrantov brez pravice do azila. Letos jih je to storilo 18.000, je še povedal.

Libija je še vedno glavna odhodna točka za številne migrante, ki se skušajo prebiti v Italijo in s tem v Evropo. Sredozemsko morje skušajo prečkati v prenapolnjenih čolnih, pred tem pa pot pa čakajo v zelo slabih razmerah v Libiji, kjer že vse od padca režima Moamerja Gadafija leta 2011 vlada precejšen kaos.

Poleti je Italija z Libijo dosegla dogovor, da se vse, ki jih prestrežejo v libijskih teritorialnih vodah, vrne nazaj v Libijo. Italija pa v zameno pomaga libijski obalni straži z opremo in usposabljanjem.

To je močno zmanjšalo število migrantov, ki prihajajo na obale Italije. A po drugi strani je še poslabšalo humanitarni položaj v Libiji, kjer se je zgostilo veliko število migrantov iz Afrike, tako beguncev pred konflikti kot tudi ekonomskih migrantov, ki si želijo boljšega življenja. Nekatere celo prodajajo kot sužnje, so pokazala poročila medijev.

Da bi vendarle izboljšali položaj v Libiji, je Italija začela projekt direktnega humanitarnega koridorja, v okviru katerega rešujejo tiste, ki si dejansko zaslužijo mednarodno zaščito. Prva skupina 162 beguncev je po tem koridorju z dvema vojaškima letaloma v Italijo prispela v petek. Šlo je za begunce iz Eritreje, Etiopije, Somalije in Jemna, med njimi je bilo tudi več otrok in žensk. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen