Putin brez milosti do teroristov: direktorju FSB naročil, da naj zlikovce ubijejo na licu mesta, če se bodo upirali

2

Ruski predsednik Vladimir Putin je eksplozijo v supermarketu v Sankt Peterburgu, v kateri je bilo ranjenih 13 ljudi, označil za teroristično dejanje. Bombo domače izdelave je razneslo v sredo zvečer v garderobni omarici v enem od supermarketov v drugem največjem ruskem mestu.

“Kot veste, se je včeraj v Sankt Peterburgu zgodilo teroristične dejanje,” je dejal Putin na sestanku z vojaškimi častniki v Kremlju.

Ob tem je obveščevalni službi FSB naročil, naj teroriste ubijejo na licu mesta, če se bodo upirali. “Direktorju FSB sem naročil, naj deluje skladno z zakonom, ko bodo pridržali te teroriste. Toda če bodo ogrožena življenja in zdravje naših agentov, jih ne poskušajte pridržati, temveč jih eliminirajte na licu mesta,” je dejal Putin po navedbah ruske tiskovne agencije Tass.

Namestnica sanktpeterburškega guvernerja Ana Mitjanina je na Twitterju sporočila, da osem ranjenih v eksploziji ostaja v bolnišnični oskrbi, preostalih pet poškodovanih pa je zavrnilo hospitalizacijo.

Eksplozija je odjeknila okoli 18.45 po krajevnem času (16.45 po srednjeevropskem času) sredi nakupovalne mrzlice pred praznovanjem novega leta in pravoslavnega božiča, ki ga Rusi praznujejo 7. januarja.

Po navedbah oblasti je imela eksplozija moč 200 gramov TNT, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti so najprej uvedle preiskavo zaradi poskusa umora, nato pa je primer prevzel ruski nacionalni protiteroristični odbor, ki je sporočil, da je eksplozija odjeknila, ko je neznani storilec nastavil neznano eksplozivno napravo v garderobno omarico.

Sankt Peterburg je aprila pretresel samomorilski napad na podzemni železnici, v katerem je bilo ubitih 15 ljudi. Odgovornost za napad je prevzela skupina, povezana z Al Kaido, ki je navedla, da je šlo za sporočilo državam, ki se vojskujejo z muslimani.

Ruska obveščevalna služba FSB je nedavno sporočila, da je aretirala več članov skrajne skupine Islamska država, ki naj bi med drugim načrtovali razstrelitev kazanske katedrale, ene največjih sanktpeterburških znamenitosti. Kremelj je sporočil, da so napade preprečili s pomočjo obveščevalnih podatkov, ki jih je posredovala ameriška obveščevalna služba Cia. (sta)

Št. komentarjev: 2
 1. jankec pravi

  Vladimir, kaj pa človekove pravice?

 2. hapy yack pravi

  hoj
  V sporazumu iz Nice piše, da lahko ukinejo človekove pravice, če tako zahtevajo interesi lagerja EU.
  državebodospremenilivregijebrezpravicpres
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen