Povečano varnostno tveganje v predbožičnem času tudi v Sloveniji; v zadnjem letu zabeleženih čez 1800 ilegalnih vstopov migrantov!

7

Poslanke in poslanci, ki so se danes sestali na seji Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, so danes za zaprtimi vrati obravnavali problematiko povečevanja števila ilegalnih prehodov meje in nadzor služb nad ilegalnimi migranti.

Kot je po seji komisije v izjavi za javnost pojasnil predsednik mag. Branko Grims, je povod za omenjeno sejo predstavljalo poročilo Evropske komisije, iz katerega izhaja, da je v enem samem tednu preko meje z Italijo iz Slovenije šlo bistveno večje število ilegalnih migrantov kot preko italijanske kopenske meje z vsemi ostalimi sosednjimi državami. »To zagotovo  ni dober podatek za Slovenijo, predstavniki ministrstva za notranje zadeve in Sove pa so te podatke nekoliko relativizirali, ker pravijo, da gre za različno seštevanje teh podatkov,« je povedal mag. Grims. Ob tem je dodal, da je bilo samo v letošnjem letu v Evropi na novo vloženih v obravnavo več kot 620.000 zahtevkov za priznanje statusa azilanta, od tega je približno ena tretjina tistih, ki so na območje Evrope prišli ilegalno in letos.

»Slovenijo mora posebej skrbeti dejstvo, da  se je dotok novih migrantov v Grčijo v času od poletja potrojil,« je povzel mag. Grims. Dodal je, da glede na situacijo od prej, od vzpostavitve sporazuma med Turčijo in Evropsko unijo, to pomeni precej višje število in da tudi izvajanje sporazuma postaja bolj ohlapno. »Žal je sedaj  problematična doba pred prihodnjimi turškimi volitvami, ko postaja tudi vprašanje azilantov in migrantov tam veliko politično vprašanje, in to lahko pomeni, da  se bo ta sporazum še dalje bolj ohlapno izvajal, kar pa za Slovenijo predstavlja velik problem,« je dejal mag. Grims. Dodal je, da se tok migrantov ponovno lahko usmerja proti Bolgariji in preko Bolgarije na Madžarsko, kar pa je zaradi Orbanove zaščite proti klasični balkanski poti, za Slovenijo lahko toliko bolj problematično.

Mag. Grims je dodal, da nas lahko skrbi tudi dogajanje v Makedoniji, kjer nova vlada politično obračunava s prejšnjo namesto, da bi bolj skrbela za siceršnjo varnost države. »Vemo, da je prejšnja makedonska vlada zaustavila migrantski tok in nastavila hrbet množičnim migracijam, kljub temu, da jo je Evropska unija pri tem pustila na cedilu,« je dejal mag. Grims in obenem izrekel pohvale nekdanji makedonski vladi.

»V zadnjem obdobju je rezultat tega dogajanja ta, da je bilo v Sloveniji zabeleženih 1863 ilegalnih migrantov oziroma ilegalnih vstopov, kar glede na enako obdobje lani predstavlja približno 100% povečanje. Lani v tem času je bila številka namreč nekaj čez 900,« je povzel mag. Grims. Dodal je, da to dejstvo sovpada tudi z opozorili ostalih služb v Evropski uniji, ki opozarjajo tudi na povratnike iz območij spopadov z ISIS. »Izpostavil bi besede šefa nemške obveščevalne službe, ki opozarja pred vračilom družinskih članov vseh tistih, ki so kakorkoli sodelovali z ISIS v tem obdobju v Evropo, pri čemer je omenjeni dejal, da so ženske in otroci dostikrat bolj nevarni kot borci ISIS, saj so prav ženske in otroci biti izpostavljeni pranju možganov in nasilnim situacijam,« je dejal predsednik KNOVS. Ob tem je opozoril, da se v Evropo vračajo tisti, ki so  evropski državljani, »zato je ta nadzor še toliko težji in jih je težko zavrniti in obvladovati, po drugi strani pa je opazen tudi tok neidentificiranih posameznikov, ki jih obveščevalne službe še niso zajele. Vse to predstavlja veliko potencialno  nevarnost – v zadnjih dneh so bile na primer prestrežene nekatere eksplozivne naprave tudi na otroških igralih – in treba se je zavedati, da živimo v Evropi, kjer je možen prost prehod posameznikov, še zlasti tistih, ki so državljani, ne glede na to, kje so se nahajali v zadnjem letu.«

Mag. Grims je ob tem še povzel, da slovenske pristojne službe po zagotovilih delajo po najboljših močeh. »So pa ilegalne migracije in varnostna situacija v Evropski uniji zadevi, s katerima se bomo soočali še dolgo časa in ki ju ne gre podcenjevati, zlasti sedaj, ko so božična in novoletna srečanja in tako ni odveč opozorilo, da je treba imeti odprte oči in zdrav razum ter da previdnost ni odveč,« je dejal mag. Grims.

Obenem je še povedal, da je Slovenija v tem trenutku manj izpostavljena kot druge evropske države, »a ilegalni prehodi jasno povedo, da smo daleč od tega, da bi bili imuni na to dogajanje.« »Veljamo tudi za sorazmerno varno državo za vse tiste, ki so sodelovali z radikalnim islamom, kar ni dobro, ker prej ali slej se bo zgodilo, da se bo tok obrnil in da bodo nekateri, ki bi sicer šli v drugo evropsko državo, pristali pri nas.«

Predsednik KNOVS je še dejal, da kar se tiče zunanjih meja, vlada ne predvideva sprememb in se zanaša na sodelovanje z drugimi službami ter na običajno preventivno delo obmejnih organov, služb in policije. »Tudi Sova opravlja svoje naloge skladno z zakonom in cilj je, da se v Sloveniji zagotovi največja možna mera varnosti v prednovoletnem in božičnem obdobju,« je dejal mag. Grims.

Obenem je še povedal, da so se na KNOVS na kratko pogovorili tudi o situaciji ilegalnega migranta Ahmada Šamija. »Pristojni so povedali, da v tem primeru ni nobenih bistvenih sprememb, da je status quo, saj je omenjeni še vedno v bolnišnici, zaradi česar postopki mirujejo,« je dejal mag. Grims in dodal, da komisija danes ni prejela tudi nobenih novic v zvezi z dogajanjem na kemijskem inštitutu.

Št. komentarjev: 7
 1. Danilo pravi

  Res je! Slovenci se delamo kot da živimo na samotnem otoku, a ko bo enkrat počilo sredi Tromostovja ali pred Postojnsko jamo, šele takrat se bomo zavedli, da smo še kako ranljiva tarča.

 2. dejstvo pravi

  Grims je izpostavil prave probleme glede nelegalnih migracij, upajmo samo, da jih bodo slišali tudi naši upravljalci državeza katere se zdi, da bolj podpirajo Ahmade kot naše lastne državljane!

 3. aco pravi

  Levaki si že očitno iščejo nove volivce za prihajajoče volitve, saj bodo Ahmadu in njemu podobnim na hitro podelili državljanstva in si tako širili svojo volilno bazo.

 4. frnikola pravi

  Bwuuaaauu….Ker strah pred migranti… Pa kaj zaboga vam kdo hoče slabega? Samo selijo se preko našega ozemlja, to je vse. Če kdo od njih ostane pri nas, njegov problem, se bo že nekako znašel. Vsi smo ljudje. Vsi si želimo sami sebi dobro. Je mar to problem?

 5. nace pravi

  Grimsi spet širi paranojo… pa tisto vedno svetleče njegovo čelo, kdo ga bo sploh resno jemal…

 6. Laos pravi

  Počakajte na leto 2030, šele takrat bo začelo pokati, do leta 2050 pa bomo evropski staroselci tako že v manjšini. Musliči nas bodo do polovice stoletja že čisto pregazili.

 7. raft pravi

  frnikola

  Ste že slišali tisto: če si majhen bodi vesel, da si živ?
  Moje mnenje: Eksperimentirajte s svojo babo, nas Slovence pa pustite na miru, ker ko nam nekaj do-piz-di, smo lahko hudo hudi

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen