Na evropskem prvenstvu v Kobenhavnu tudi slovenske plavalke zelo solidne: Tjaši Oder šesto, Katji Fain osmo mesto

0

Četrtkovi slovenski finalistki evropskega prvenstva v Kobenhavnu Tjaša Oder in Katja Fain sta si v najdaljši ženski disciplini na 800 m prosto priplavali šesto in osmo mesto.

Z 8:10,65 je zmagala Nemka Sarah Köhler, 48 stotink sekunde pred Madžarko Boglarko Kapas in 5,88 sekunde pred Italijanko Simono Quadarello. Slednja je bila z 8:16,53 že počasnejša od slovenskega rekorda Anje Klinar, ki na tem tekmovanju manjka.

Slovenska favoritinja je bila olimpijka Odrova, lani na EP v velikem bazenu v Londonu bronasta v tej disciplini. Koroška plavalka je sicer opozorila, da je v primerjavi s tekmicami slabša na obratih, kar je v kratkem bazenu zelo pomembno, kljub temu pa so nekateri upali, da ji uspe presenečenje kot Anji Čarman na današnji dan pred 16 leti v Antwerpnu, kjer je Gorenjka v tej disciplini osvojila srebro.

A tekma je pokazala, da so kasnejše dobitnice medalj prehitre, zato pa je bila Odrova po 550 metrih na četrtem mestu, a v finišu ji ni uspelo v celoti odgovoriti na napad tekmic, z 8:20,70 pa je vseeno dosegla najboljši izid letos.

Le 16-letna Fainova pa je dokazala, da si je v sredo ob prvem nastopu v članski konkurenci zaslužila finale. Mladinka mariborskega Branika je z 8:27,39 še za štiri sekunde izboljšala osebni rekord, ki ga je nazadnje popravila v kvalifikacijah.

V popoldanskem programu je med Slovenci prva nastopila 17-letna mladinka Olimpije Neža Klančar, ki je dopoldan s prepričljivo zmago v svoji predtekmovalni skupini ujela polfinale. Tam je na zunanji progi nastopila ob stari znanki slovenskega plavanja Italijanki Federici Pellegrini, tekmici Sare Isaković pred desetletjem, ki je hitro pobegnila, mlade Slovenke pa to ni zmedlo in z drugim izidom vseh časov v Sloveniji 54,37 se je na koncu veselila 15. mesta.

Dvajsetletna študentka univerze Tennessee Tjaša Pintar je že dopoldan na 100 m mešano odvzela najstarejši slovenski absolutni rekord Alenki Kejžar, s katerim je slednja v Antwerpnu 2001 osvojila srebrno kolajno. V polfinalu je bila Radovljičanka dve desetinki sekunde počasnejša, z 12. mestom v Evropi pa je vseeno dosegla izid kariere. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen