Močan veter že povzroča težave, ponekod podrta drevesa ovirajo promet

0

Veter predvsem na višje ležečih območjih severovzhodne Slovenije, za katera je Agencija RS za okolje (Arso) za danes izdala oranžno vremensko opozorilo, že povzroča težave. Več dreves se je podrlo na Pohorju, na območju Mozirja je podrto drevo poškodovalo parkirano vozilo. Močan veter bo po napovedih pihal vse do torka.

Gasilci in delavci cestnih podjetij imajo danes precej dela na Koroškem in Štajerskem. Čez dan so že odstranjevali podrta drevesa na širšem območju Ribnice na Pohorju, Podvelke in Lovrenca na Pohorju, kjer so podrta drevesa predvsem ovirala promet.

Na območju Mozirja je podrto drevo poškodovalo parkirano osebno vozilo, v Vinski Gori na območju velenjske občine pa se je zaradi močnega vetra na nadstrešek stanovanjske hiše odlomila večja veja. O podrtih drevesih poročajo tudi iz Slovenske Bistrice in Cerknice, kažejo objave na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Na cesti Zgornje Jezersko-prehod Jezersko močan veter ovira promet in dela snežne nanose na vozišču pri Zgornjem Jezerskem, regionalna cesta Zagorje ob Savi-Trbovlje pa bo zaradi odstranjevanja podrtega drevja pri Bevškem zaprta do ponedeljka, predvidoma do 11. ure. Obvoz je urejen po glavni cesti, navajajo na prometno-informacijskem centru za državne ceste.

Po napovedih meteorologov bo jugozahodni veter danes v višjih legah predvsem na Notranjskem in Koroškem presegal hitrost 100 kilometrov na uro. V ponedeljek se bo še okrepil in bo močan tudi drugod v višjih legah, tudi ponekod po nižinah bo presegal hitrost 70 kilometrov na uro. Predvidoma bo slabel v torek čez dan. Zaradi takšne napovedi je Arso izdal oranžna vremenska opozorila vse do torka, s čimer poziva ljudi k spremljanju razmer in previdnosti na prostem.

Hkrati so v noči na ponedeljek napovedane obilne padavine predvsem na jugu in zahodu države. V 24 urah lahko pade od 50 do 80, krajevno nad 100 litrov dežja na kvadratni meter, še sporočajo z Arsa.

Iz Cerkniškega jezera pa so danes gasilci in lovci reševali živali. Najprej so dobili obvestilo, da je v bližini naselja Dolenje jezero pes ušel lastnici iz nadzora in končal v vodi Cerkniškega jezera, v objemu ledu. Gasilci so psa s tehničnim posegom iz vode rešili nepoškodovanega. Med reševanjem so v bližini opazili tudi tri srne v vodi, za katere so poskrbeli skupaj s pristojnim lovskim društvom, še kažejo podatki Uprave RS za zaščito in reševanje. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen