Sodna prekinitev tovarišijskega poslovanja: Mirage hotel od države “potegniti” 16 milijonov evrov, dobil pa le okoli 300.000 evrov

2

Piše: dr. Vinko Gorenak, poslanec SDS

Ne vem točno kdaj je nastalo podjetje Mirage iz Novega mesta. Tam nekje pred letom 2000. Nastalo je v garaži, na katere vrata je lastnik napisal »fotokopirnica« in tako je začel svoj posel. Toda kmalu po letu 2000 je to podjetje obogatelo do te mere, da je imel lastnik na Brniku parkirano že zasebno letalo. Če ste pomislili, da je bil lastnik podjetja res uspešen se popolnoma motite. Lastnik podjetja je dobro poznal le prave ljudi in to je vse. Najpomembnejši znanec je bil Mirko Bandelj takratni generalni sekretar vlade in kasnejši notranji minister. Ta si je omislil famozne avtomobilske nalepke, ki so bile z zakonom obvezne za vsa motorna vozila. Tiskalo jih je podjetje Cetis Celje, a Bandelj se je odločil, da bo personalizacijo nalepk in polovično prodajo zaupal podjetju Mirage. Kaj je to personalizacija? To je v praksi pomenilo, da je podjetje Mirage na nalepke, ki so bile izdelane v podjetju Cetis Celje, natisnilo serijsko številko in to je vse. Enostavna pot do bogastva torej. Nekako na podoben način je Mirage takrat dobil tudi posel s potnimi listi in dobiček se je samo še večal.

No, pa je leta 2004 prišla Vlada Janeza Janše, položaj notranjega ministra je zasedel Dragutin Mate sam pa sem bil državni sekretar. Z zakonom smo takoj ukinili nalepke, ki niso bile več obvezne. Ravno takrat pa smo zaradi sprememb v EU morali začeti tiskati tudi tako imenovane biometrične potne liste s čipom, kakršne poznamo še danes. To pa je pomenilo, da smo z javnim razpisom iskali podjetje, ki bo izdelovalo potne listine. Posel je dobil Cetis Celje. Mirage pa je tako »izvisel« pri nalepkah kot tudi pri potnih listih. Podjetje je šlo takoj v stečaj. Logično saj ni bilo nobenega posla več. Podjetju smo bili takrat pripravljeni plačati stroške že izdelanih nalepk in potnih listov, kot tudi že nabavljen material. Niso se strinjali in državo so tožili za skoraj 16 milijonov evrov.

Za prekinitev pogodbe o potnih listinah je Mirage zahteval več kot 3,6 milijona evrov, kamor so vključili tudi predviden dobiček za naslednja leta. Te dni je bil postopek končan na vseh instancah sodne veje oblasti in sodišče je dosodilo odškodnino v višini 0,12 milijona evrov, z obrestmi pa so prejeli 0,23 milijona evrov ali 3 odstotke željene vsote. Podobno pa se je končala tožba v zvezi z nalepkami, kjer je Mirage dobil manjšo vsoto.

Državno odvetništvo je tako državi skupaj v obeh postopkih prihranilo nad 15,5 milijona evrov. Ker sem v zadevi nastopal kot priča vem, da je postopke vodila mag. Jasmina Trivič.  Podatki o višini tožbenih zahtevkov in izplačil so povzeti po spletni strani Državnega odvetništva: http://www.dodv-rs.si/si/splosno/cns/novica/news_article/1349/1995/?cHash=e58f2269389c9a2c0d81c0496771e2cd

Št. komentarjev: 2
  1. resnica pravi

    dr Vinko G., če bi še razčistili preprodajo orožja, bi lahko dobili milijone €

  2. bruh pravi

    kućanova mafijska smrdeča resnica pač mora lagati, drugače ga ne plačajo…ajd…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen