Milan Zver v Evropskem parlamentu opozoril na problematiko slovenskih razlaščencev

0

Na plenarnem zasedanju v Strasbourgu se je v okviru debate evropskega državljanstva za slovenske razlaščence, ki jim je po drugi svetovni vojni bilo vzeto imetje in nikoli v celoti vrnjeno, zavzel dr. Milan Zver.

“Ideja evropskega državljanstva ima lepo zgodovino, pred 25 leti pa je v okviru Maastrichtske pogodbe postala pravno-politični koncept in zaživela novo življenje”, je idejo krepitve evropskega državljanstva v Evropskem parlamentu včeraj pozdravil vodja slovenske delegacije v Evropski ljudski stranki  dr. Milan Zver.

Posebej je opozoril na problematiko slovenskih razlaščencev, skupine, ki ni dovolj slišana ne doma, ne v Evropi in “ki si že desetletja prizadeva za popravo krivic, ki so jim bile storjene”. “Težko je razumeti, da se niti Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) bolj ne zavzema za njihove pravice”, je dejal in dodal, da je “končni cilj politik o EU državljanstvu to, da se vsi državljani EU počutijo doma, kjerkoli v Uniji so.”

Omenil je še, da se je obdobju, ko je Unija rastla, se utrjevala in sprejela novo temeljno pogodbo, povečevalo tudi polje svobode posameznika. A kljub temu je, po njegovem mnenju, pot do končnega cilja, do tega, da se bomo v EU vsi počutili doma, še dolga.

Ob koncu je dr. Zver dejal, da mora Unija temeljiti na obeh temeljih: “Je skupnost državljanov in njihovih držav.”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen