Meteorologi napovedujejo sneg do nižin, a ga bo odjuga hitro pobrala

0

Padavine se bodo do večera razširile na vso Slovenijo, meja sneženja se bo od severa spustila do nižin. V večjem delu osrednje Slovenije bo zapadlo do 10 centimetrov snega, na jugu države do 20 centimetrov, morda lokalno tudi več. Sneg bo obstal v nedeljo, a ga bo v ponedeljek močna odjuga pobrala, napoveduje dežurni meteorolog Benedikt Strajnar.

Strajnar z Agencije RS za okolje (Arso) je za STA pojasnil, da bo čez dan meja sneženja večinoma med 1000 in 1200 metri nadmorske višine, zvečer pa se bo začela spuščati. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo v severozahodnih krajih od ena do štiri stopinje, drugod od pet do 10 in ob morju do 12 stopinj Celzija.

Zvečer in ponoči se bo meja sneženja od severa spustila do nižin. Na Primorskem bo zapihala šibka do zmerna burja, drugod pa severni veter. V soboto bodo najnižje jutranje temperature od minus tri do nič stopinj, na Goriškem in ob morju okoli štiri stopinje Celzija.

V nedeljo bodo padavine dopoldne ponehale. V severni in severovzhodni Sloveniji bo pihal severni veter, burja na Primorskem pa bo popoldne ponehala. Najvišje dnevne temperature bodo od minus dve do dve stopinji nad ničlo, na Primorskem do osem stopinj Celzija.

V nedeljo bo sprva precej jasno, zjutraj bo mrzlo, temperature bodo marsikje minus 10 stopinj Celzija, je napovedal Strajnar. Popoldne se bo znova pooblačilo. Ob morju bo začelo deževati, na zahodu in v osrednjem delu Slovenije pa snežiti. Na severovzhodu bo suho.

V noči na ponedeljek bo sneg po nižinah prešel v dež, tako da bo odjuga pobrala sneg, ki bo zapadel konec tedna. V ponedeljek čez dan se bo meja sneženja dvignila nad 1800 metrov. Pihal bo okrepljen veter južnih smeri. V ponedeljek popoldne bodo padavine v večjem delu države prehodno ponehale. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen