Mamilarski karteli spet pokazali svojo poživinjenost: 35-letni mehiški novinar ubit na šolski božični zabavi svojega sina

0

Neznanci so v torek ustrelili mehiškega novinarja Gumara Pereza Aguilanda, medtem ko je bil ta na božični zabavi na šoli, ki jo obiskuje njegov sin. Število novinarjev, ki so bili letos ubiti v Mehiki, je tako naraslo na 12.

Napadalci so v torek vdrli v šolo v mehiški zvezni državi Veracruz ter novinarja, ki je poročal predvsem o mamilarskih kartelih, ubili pred očmi otrok, njihovih staršev in učiteljev. Država Veracruz sicer slovi kot ena najnevarnejših za novinarje.

35-letnemu novinarju naj bi sicer že dolgo grozili in je prosil za zaščito v okviru posebnega vladnega programa v ta namen. Po umoru je guverner Veracruza že odredil strožje varovanje svojcev novinarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodeč po podatkih organizacije Novinarji brez meja je tako Mehika postala najnevarnejša država za novinarje. Prvo mesto si sicer deli s Sirijo, kjer so letos prav tako zabeležili že 12 umorov novinarjev. V Mehiki so tarče predvsem novinarji, ki preiskujejo organiziran kriminal z močnimi mamilarskimi karteli na čelu ter politično korupcijo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen