Letošnje leto najvarnejše v zgodovini civilnega letalstva, umrlo “samo” 67 ljudi

0

Letošnje leto se končuje in glede na to, da je do novega leta samo še nekaj ur, se bo 2017 najverjetneje v zgodovino vpisalo kot najvarnejše v zgodovini civilnega letalstva. Organizacija Aviation Safety Network, ki ima sedež na Nizozemskem, je tako letos zabeležila devet usodnih letalskih nesreč, ki so skupno zahtevale 67 smrtnih žrtev.

Med temi smrtni žrtvami jih je bilo 32 potnikov, na tleh je umrlo 35 ljudi. Še lani so zabeležili 16 nesreč s 303 smrtnimi žrtvami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Hkrati naj bi danes ob koncu leta v civilnem letalstvu zabeležili še dva rekorda – 398 dni brez kake nesreče potniškega letala in 792 dni brez nesreče potniškega letala, v kateri bi umrlo več kot 100 ljudi.

“Vse od leta 1997 smo priča stalnemu in vztrajnemu zmanjšanju števila letalskih nesreč, predvsem po zaslugi prizadevanj mednarodnih letalskih organizacij in letalske industrije za večjo varnost letenja,” je ob tem dejal predsednik organizacije Harro Ranter.

Letos so med devetimi letalskimi nesrečami zabeležili pet nesreč s potniškimi letali in štiri s tovornimi letali. Glede na to, da ocenjujejo, da na svetu na leto opravijo 36,8 milijona poletov, se kaka nesreča potniškega letala zgodi na 9,2 milijona poletov, je še dodal Ranter. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen