Kristjani s prvo adventno nedeljo začenjajo priprave na božič

1

Kristjani z današnjo prvo adventno nedeljo začenjajo adventni čas, ki zanje predstavlja čas pričakovanja in priprave na božič, dan Jezusovega rojstva. Hkrati se z adventom začenja novo cerkveno leto. Po cerkvah in mnogih domovih so pripravili adventne vence, na katerih bodo vsak teden prižgali po eno dodatno od štirih sveč.

Adventni čas, poimenovan po latinski besedi advent, ki pomeni prihod, se bo zaključi s četrto adventno nedeljo 24. decembra, na predvečer božiča.

Najpogostejše zunanje znamenje tega časa je adventni venec, ki je razširjen tudi med neverujočimi. Spleten je iz zimzelenih vej, ki simbolizirajo življenje in Jezusov prihod. Sveče naj bi bile vijolične ali bele, saj vijolična barva predstavlja upanje in je tudi sicer najbolj značilna za adventni čas, venci pa naj bi bili narejeni brez dodatnega okrasja.

Bolj kot zunanjo pripravo sicer v Cerkvi v adventnem času poudarjajo duhovno pripravo na prihajajoči praznik. Ta naj bi se kazala v osebni molitvi, prejemu zakramentov, postu in dobrih delih. Hkrati naj bi ta čas nagovarjal k veseljem nad lastnim življenje. “Veselje ob Novorojenem pomeni veselje ob novem življenju in lahko simbolično nagovarja tudi k radosti nad lastnim življenjem,” so pojasnili pri Slovenski škofovski konferenci.

Nekateri pravoslavni kristjani, med njimi tudi verniki Srbske pravoslavne cerkve, zaradi uporabe drugačnega koledarja božič praznujejo 7. januarja. Na božič se pripravljajo s postom, v tem času pa naj ne bi uživali mesa (razen rib) in mlečnih proizvodov. (sta)

Število komentarjev: 1
 1. Katar vlaga v Nemške banke pravi

  Sokrat Praljak je spil strup.Zagotovo sem pa prepričan, da noben turški paša ni šel v Haag, čeprav je s svojo kruto okupatorsko vojsko, nabadal ljudi na kole, sekal glave, ugrabljal dojenčke in posiljeval ženske.
  Poleg tega zagotovo nihče pred Wikileaksom ni preiskal trgovine s človeškimi organi na Kosovu in nikomur ni bilo mar, da se je Osama bin Laden srečal z Alijo Izetbegovićem, v času, ko je bila vojska v Bosni.
  Potem so bili pa seveda dokazi pridobljeni na nezakonit način. Ni kaj? Nihče ni odgovarjal niti za genocid na Armenci, nihče ni odgovarjal (in najbrž tudi ne bo) za vojne zločine nad Jazidi, Kopti, Asirskimi kristjani. Nikomur ni mar (razen Putinu, ki bo obnovil cerkve), da so v Siriji požgali vse krščanske cerkve, nikomur ni mar, da so požigali budistične templje (razen Putinu, ki je oborožil budistične menihe).
  In jaz osebno mislim, da je velika verjetnost, da bi na z naftnimi dolarji podmazanem korupcijskem sodišču obsodili tudi Karađorđeviće ali Španske kralje, ki so zapodili muslimane v Afriko. Dejstvo je tudi, da se naša politika, kakršno imamo ne bi branila dati v Haag junakov tipa Andrej Turjaški. To je z naftnim denarjem podmazano sodišče.
  Ker samo tako si lahko predstavljam njihova dvojna merila. Kaj dvojna, trojna merila. Ker če bi bili zločini strojeni nad muslimani bi bili seveda dokazi od Juliana Assangea dobrodošli. Tako pa ne, seveda muslimani lahko kradejo in prodajajo ljudi, po delih ali cele.
  V Nišu lahko stoji Čelekula in seveda je dovoljeno v državi priznani od EPP prodajali človeške organe. Je to svet v katerem želite, da živijo vaši otroci in vnuki?
  Nedotakljiva je samo naftna mafija, ki je podkupila ves svet, da so vsi narodi genocidni in da preganjajo muslimane. Zdaj so krivi že budisti, da so napadli Rohinge, toda budisti in predvsem konfucionisti so nagnjeni k miru. Na prvem mestu imajo prepoved ubijanja in morajo se izobraževati. Izvajati jogo in v miru živeti, ter ne smejo naredi drugim ničesar kar sami ne bi želeli, da drug naredi njim. Na enkrat pa genocid.
  Kupili so nogometno prvenstvo in Indijski, Nepalski in ostali delavci migranti umirajo na njihovih gradbiščih. V Libiji brez Gadafija pa prodajajo ljudi. Mislim, da bomo tudi mi ali naši vnuki nekoč na prodaj. To je naftna mafija, ki je skrila izume sv. Miklavža Tesle, ki ga je svetniku dal sam gospod Bog, da bi z njim vrgel nafto na smetišče zgodovine. Toda svetnika so povozili in zastrupili, tako da nam ostane samo molitev k sv. Miklavžu Tesli, lahko mu tudi darujemo cigare, kadilo, cvetje, sadje, alkoholne pijače in sveče.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen