Implementacija arbitražne razsodbe: ne gre samo za nabiranje političnih točk, vladna SMC se dejansko bori za preživetje!

4

Zunanji minister Karl Erjavec je v odzivu na kritike Milana Brgleza glede ravnanja v zvezi z implementacijo arbitražne razsodbe povedal, da gre za poskus nabiranja političnih točk. Ocenil je, da bi morali začeti arbitražno razsodbo na morju izvajati takoj. “Čas je pokazal, da imam prav. Do zdaj se ni zgodilo še nič,” je povedal za TV Slovenija.

Erjavec je kritike predsednika DZ Milana Brgleza, ko je ta v intervjuju za Večer dejal, da se je vodja opozicije Janez Janša v skoraj vseh fazah implementacijskega procesa obnašal veliko bolj odgovorno kot Erjavec, za STA zavrnil že v soboto, obširneje pa je to naredil danes za TV Slovenija.

Ocenil je, da bi morala vlada začeti arbitražno razsodbo na morju izvajati takoj, saj da v dialogu med Slovenijo in Hrvaško glede tega ni videti nikakršnega napredka “in ta napaka SMC nas bo še drago stala”, je opozoril.

Glede Brglezove kritike slovenske zunanje politike do ZDA je Erjavec povedal, da mu, ko v državnem zboru poteka razprava o zvezi Nato in o napotitvah slovenskih vojakov v okviru te zveze, očitajo preveliko ameriško usmerjenost, ko pa gre za gospodarsko sodelovanje z rusko federacijo, kjer imajo pomembna slovenska podjetja svoj interes, pa govorijo, da je preveč prorusko usmerjen.

Poudaril je, da je njegov interes kot predsednika DeSUS, da na levici ne bi bilo preveč napetosti. “Vendar pa je res, da je SMC trenutno v nezavidljivem položaju in zaradi tega se pojavljajo ti napadi znotraj koalicije,” je še dodal Erjavec.

A ta spor med Erjavcem in Brglezom kaže na več kot na poceni nabiranje političnih točk. Gre dejansko za preživetje največje vladne stranke SMC. Desus bo po vsej verjetnosti naslednje leto na parlamentarnih volitvah spet presegel parlamentarni prag, kar pa ne velja za SMC, ki je po nekaterih javnomnenjskih anketah že nevarno blizu izpadu iz parlamenta. To sicer ne bi bila nikakršna notranjepolitična tragedija, temveč bi bilo ravno obratno – to bi bilo za Slovenijo še kako blagodejno, saj ta stranka za slovensko državo in državljane ni naredila dobesedno – nič pametnega! (sta/ured)

Št. komentarjev: 4
 1. honda pravi

  Ladja nesposobnih budal se bo dokončno potopila drugo leto poleti. Hvala bogu!

 2. linke pravi

  smc -jevske gnide. banditska koalicija

 3. svatne pravi

  Razsodba je nična, saj temelji na laži. Tribunal namreč že na začetku (točka 34 in naprej) trdi, da sta se Slovenija in Hrvatska osamosvojili hkrati. To ni resnica. Vpliva pa v bistvenem na vse v zvezi z državno mejo Republike Slovenije. Hrvaški sabor je razglasil osamosvojitev 8. oktobra 1991, ko je bila Slovenija že več kot tri mesece samostojna in suverena država in je imela državno mejo s preostankom SFRJ.
  Poleg tega to dejstvo o “raskidu državnopravnih sveza sa bivšom državom”, ki so ga sosedje vklesali v kamen, postavljen pred zgradbo, kjer se je zgodilo, pove, da skladno s 5. členom Sporazuma o arbitraži Hrvatska sploh ni stranka v postopku. To je celo sama podpisala.

 4. raft pravi

  Je-beš arbitražno sodišče in njegovo odločitev. Povezati se s preostalimi republikami bivše SFRJ in zahtevati pravično razdelitev Jadranske obale.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen