Frans Timmermans o vprašanju arbitraže: Ključno preprečiti kakršne koli incidente

1

Evropska komisija je danes na rednem tedenskem sestanku v Bruslju obravnavala tudi vprašanje arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, je povedal prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans. “Naša ključna dolžnost je preprečiti kakršne koli incidente v bližnji prihodnosti,” je poudaril.

“Da, o tem smo razpravljali na kolegiju. Kolege sem obvestil o tem,” je odgovoril Timmermans na vprašanje, ali je kolegij danes obravnaval vprašanje arbitražne odločbe, konkretno torkov sestanek premierjev Slovenije in Hrvaške Mira Cerarja in Andreja Plenkovića v Zagrebu.

“Kot optimist moram reči, da je dobro znamenje, da je premier Cerar šel v Zagreb na pogovor s premierjem Plenkovićem,” je dejal Timmermans, ki ob tem prepoznava, da rezultatov še ni, in napoveduje, da bo pogledal, kako lahko pomaga zbližati stališča, če je takšna tudi želja obeh držav.

Prvi podpredsednik komisije je ob tem izrazil prepričanje, da bi morale članice unije preseči vse takšne spore in da bi jih morale biti sposobne rešiti. Izpostavil je tudi, da je komisija podprla arbitražo in da je zelo jasno tudi njeno stališče glede razsodbe.

“To je seveda dvostransko vprašanje, vendar kolikor bomo lahko, bomo pomagali državama k dogovoru, ki bo v interesu ljudi v Sloveniji in na Hrvaškem,” je še poudaril Timmermans.

Predsednik komisije Jean-Claude Juncker je Timmermansa konec novembra zadolžil, da posreduje za zagotovitev izvajanja arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Tedaj so v komisiji tudi napovedali, da bo prvi Timmermansov korak obisk v obeh državah do konca tega leta.

Kako konkretno naj bi poskušal pomagati Timmermans, za zdaj ni bilo mogoče izvedeti. Prav tako ostajata odprti vprašanji, ali oziroma kdaj naj bi obiskal Slovenijo in Zagreb.

Evropska komisija je sicer že v prvem odzivu na arbitražno odločbo 4. julija izrazila pričakovanje, da jo bosta obe državi izvajali, ter pripravljenost, da posreduje v tem procesu s ciljem zagotovitve popolnega in pravičnega izvajanja odločbe. (sta)

Število komentarjev: 1
 1. haapy yack pravi

  hoj
  Kaj tale bluzi. Globala najbolj deluje v kaosu. Kaos – Rakcija – Rešitev.
  Ustvarjo kaos počakajo na reakcijo potem pa ponudijo rešitev, ki ni dobra za nobenga razen za globalo.
  mandolineigitarepodoknomsvirajopres
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen