Britanska kraljica Elizabeta II. ob božiču izpostavila identiteti Londona in Manchestra ter se še posebej zahvalila za podporo svojemu soprogu

0

Britanska kraljica Elizabeta II. je v današnji tradicionalni božični poslanici izpostavila “močni identiteti” Londona in Manchestra, mest, ki sta bili letos skupno trikrat tarči teroristov. Spomnila se je tudi žrtev požara v londonski stolpnici Grenfell Tower in izkazala osebni poklon soprogu princu Philipu, ki se je letos upokojil.

“Na ta božič razmišljam o Londonu in Manchestru, katerih močni identiteti sta v minulih 12 mesecih izstopali v luči strašnih napadov,” je v nagovoru, objavljenem pozno popoldne, poudarila kraljica. Izseke vnaprej posnetega nagovora so objavili že sredi dneva.

Obisk ranjenih v napadu v Manchestru v bolnišnici je bil po njenih besedah privilegij, saj so bili ranjeni s svojim pogumom in trdoživostjo vsem za zgled, je dejala po poročanju britanskega BBC.

Marca je v Londonu napadalec pred britanskim parlamentom povozil več ljudi, nato pa še zabodel policista. Umrlo je pet ljudi. Junija so trije moški z vozilom zapeljali v pešce in z noži napadli mimoidoče. Ubili so osem ljudi. Odgovornost za oba napada je prevzela Islamska država. Skrajna skupina je prevzela tudi odgovornost za majsko eksplozijo po koncertu ameriške pop pevke Ariane Grande v Manchestru, v kateri je bilo ubitih 22 ljudi.

Kraljica se je spomnila tudi žrtev požara v londonski stolpnici Grenfell Tower, v katerem je umrlo 70 ljudi. “Naše misli in molitve so z vsemi umrlimi in tistimi, ki so ogromno izgubili. Obenem pa veliko dolgujemo pripadnikom reševalnih služb, ki so v iztekajočem se letu tvegali lastna življenja pri reševanju življenj drugih,” je poudarila.

Obdana s fotografijami pravnukov Georgea in Charlotte v Buckinghamski palači je kraljica na posnetku izpostavila tudi pomen doma, ki ga po njenih besedah povezujemo s toplino, domačnostjo in ljubeznijo. “Privlačnost doma je povezana z brezčasno preprostostjo,” je dejala.

Konec novembra sta Elizabeta in njen soprog princ Philip praznovala 70. obletnico poroke, kraljica pa je v preteklosti že javno izpostavila moč in oporo, ki ji ju daje soprog. V tokratni poslanici mu namenja posebno mesto ter se mu je posebej zahvalila za “podporo in izviren smisel za humor”.

“Vem, da bosta njegova podpora in izviren smisel za humor ostala močna kot vedno, ko bova za božič z družino, in veselim se, da bomo prihodnje leto v njej pozdravili nove člane,” je dejala kraljica. Po njenih besedah se je “celo princ Philip odločil, da je čas, da nekoliko upočasni, saj je, kot se je podjetniško izrazil, opravil svoj del posla”.

Dodala je, da ne ve, če je ob njenem rojstvu že obstajala platinasta obletnica poroke, saj pričakovana življenjska doba tedaj ni bila tako dolga. Platinasta obletnica se namreč obeležuje po 70 letih skupnega življenja.

Na posestvu Sandringham v Norfolku, kjer člani kraljeve družine tradicionalno preživljajo zimski oddih, so se sicer kraljici in princu Philipu na božič med drugim pridružili princ William s soprogo Kate, princ Charles in princ Edward ter princesi Anne in Beatrice. Pridružila sta se jim tudi princ Harry in njegova zaročenka Meghan Markle, ki božič s kraljevo družino preživlja kot prva zaročenka doslej. Z njimi se je dopoldne udeležila tudi božične maše, po kateri so pozdravili okoli 200 ljudi, ki so se zbrali pred tamkajšnjo cerkvijo.

Skladno s tradicijo si bo družina izmenjala božična darila, dan po božiču pa sledi tradicionalni lov, ki se ga bo morala zelo verjetno udeležiti tudi Harryjeva zaročenka, ki sicer slovi kot ljubiteljica živali. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen