Bled prvič v zgodovini z več kot milijonom turističnih prenočitev

0

Slovenski turistični biser Bled bo letos prvič v zgodovini presegel mejnik enega milijona turističnih prenočitev. V prihodnjem letu v Turizmu Bled med drugim napovedujejo novo strategijo razvoja turizma, izgradnjo severne obvoznice ter nadaljevanje priprav za gradnjo južne razbremenilne ceste.

Na Bledu so do konca novembra zabeležili 982.546 prenočitev. V decembru pričakujejo še okoli 54.000 nočitev, tako da bodo prvič v zgodovini presegli mejo enega milijona.

V letošnjem letu so med gosti prevladovali Britanci, Nemci, Italijani in Avstrijci, veliko je bilo tudi gostov iz azijskih držav, ZDA ter ostalih evropskih držav. Med gosti so na primer našteli tudi več kot tisoč Islandcev, so sporočili s Turizma Bled.

Blejske hotelske zmogljivosti so bile polne tudi med božičnimi prazniki. Največ gostov je bilo iz Velike Britanije, Nemčije in Avstralije. Bled bo poln tudi čez novo leto, ko bo na počitnicah in praznovanjih največ gostov iz nemško govorečih držav, kažejo podatki Sava Hotelov Bled.

Blejski turistični delavci pa se veselijo tudi januarja. V Savinih hotelih načrtujejo za 40 odstotkov več nočitev kot lani, do treh kraljev bodo prevladovali gostje iz Italije, veliko bo Hrvatov in Srbov. Kasneje pričakujejo goste iz azijskih držav na popotovanju Dubrovnik-Bled-Dunaj ter poslovne goste.

Blejski turistični delavci trenutno nestrpno pričakujejo tudi odločitev o selitvi smučarske tekme za Zlato lisico v Kranjsko goro. V tem primeru si namreč lahko obetajo še višje stopnje rasti.

Blejski turistični delavci torej v letu 2018 načrtujejo še boljše rezultate od letošnjih. S tem pa se bo še okrepila potreba po pametnem upravljanju destinacije. “Glede na številčnost obiska in glede na tudi pretekle dobre turistične sezone bo usmerjanje tokov turistov in obiskovalcev ena prednostnih nalog, ki se jih bomo lotili,” je pred dnevi izpostavil novi direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj.

Tega in drugih vprašanj se bodo lotili z novo strategijo razvoja turizma, pomagala pa jim bo tudi dokončana severna obvoznica, ki bo razbremenila promet proti Pokljuki. Nadaljevali bodo tudi s pripravo dokumentacije in odkupi zemljišč za južno razbremenilno cesto, so še dodali.

Letošnji množični turistični obisk je na Bledu v najbolj obremenjenih poletnih koncih tedna povzročil nemalo težav. Te so bile povezane predvsem z gnečo na cestah in nepravilnim parkiranjem. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen