Arabske države pozivajo ZDA, naj prekličejo odločitev glede Jeruzalema kot prestolnice Izraela

0

Zunanji ministri Arabske lige so v soboto na zasedanju v Kairu pozvale ZDA, naj prekličejo svojo odločitev o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Ta sprememba ameriške politike glede Jeruzalema je nevaren razvoj, v katerem so se ZDA izločile iz vloge pokrovitelja in posrednika v (Bližnjevzhodnem) mirovnem procesu,” so zunanji ministri poudarili v sklepni izjavi po izrednem zasedanju v egiptovski prestolnici.

Pozvali so Varnostni svet ZN, naj sprejme izjavo, da je odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa kršitev mednarodnih resolucij in brez pravnega učinka.

Prav tako so pozvali voditelje držav Arabske lige, naj se sestanejo na izrednem vrhu glede Jeruzalema, pri čemer so kot kraj predlagali Jordanijo. Ta država namreč trenutno predseduje tej panarabski organizaciji.

Zunanji ministri so napovedali, da so bodo v roku meseca dni znova sestali, da bi ocenili razmere in se dogovorili o novih korakih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Generalni sekretar Arabske lige Ahmed Abul Gejt je na zasedanju dejal, da Trumpova odločitev spodkopava zaupanje Arabcev v Washington kot pokrovitelja mirovnega procesa na Bližnjem vzhodu. “Odločitev ima nevarne posledice, slaba je po vsebini in obliki,” je dejal Gejt.

Palestinski zunanji minister Riad al Maliki je na zasedanju potrdil, da se palestinski predsednik Mahmud Abas ne bo srečal z ameriškim podpredsednikom Mikom Penceom, ki bo ta mesec obiskal nemirno regijo.

Trumpova odločitev je razjezila Palestince in sprožila proteste v arabskem in muslimanskem svetu.

Predstavniki egiptovske koptske cerkve so v soboto prav tako sporočili, da se ne bodo srečali s Penceom, ko bo obiskal Kairo. Srečanje z ameriškim podpredsednikom je pred tem odpovedal tudi prvi mož al Ažar, najvišje islamske oblasti v Egiptu, šejk Ahmed al Tajeb. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen