V Mariboru se spominjajo dneva, ko je Maister s svojo vojsko osvobodil mesto

0

Eden od štirih spominskih dni Mestne občine Maribor je 23. november – dan, ko je leta 1918 general Rudolf Maister s svojo vojsko osvobodil Maribor. Ob tem dnevu, ki je hkrati tudi dan 72. brigade Slovenske vojske, bo danes zvečer slovesnost v Veliki dvorani Narodnega doma Maribor, na kateri bo slavnostni govornik zgodovinar Gregor Jenuš.

General Rudolf Maister (1874-1934) ima pomembne zasluge za to, da je Maribor danes slovensko mesto. 23. novembra 1918 je namreč s svojo vojsko razorožil nemške brambovce (Schutzwehr) in zagotovil Maribor Sloveniji. V začetku decembra se je Maribor priključil novi državi – Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev, v mestu se je oblikovala slovenska uprava, v šole pa je bila uvedena slovenščina, ki je postala uradni jezik.

“Pred sto leti je bila Evropa globoko v vrtincu vojne, ki se je s krvavimi črkami zapisala v zgodovino kot velika. Ta vojna je Evropo pretresla do njenih temeljev, njene ruševine pa so postale kališče do tedaj obrobnih in stoletja spregledanih narodov. Med njimi tudi slovenskega, ki je korak za korakom uresničeval zelo krhke sanje o narodni avtonomiji in samoodločbi,” je za STA povedal Jenuš.

Dogajanje pred skoraj sto leti po njegovih besedah “dokazuje, česa smo Slovenci sposobni, če presežemo ideološke razlike, ki nas razdvajajo, in se bojujemo za skupen cilj”.

Na današnjo slovesnost vabita mariborski župan Andrej Fištravec in poveljnik 72. brigade Slovenske vojske ter Vojašnice generala Maistra brigadir Franc Koračin. Kulturni program bodo izvedli učenke in učenci Osnovne šole borcev za severno mejo in Big band Slovenske vojske v sodelovanju s Konservatorijem za glasbo in balet v Mariboru.

Pred proslavo bodo župan Fištravec in predstavniki Slovenske vojske položili venec pred kip generala Rudolfa Maistra, ki so ga na današnjem Maistrovem trgu postavili pred 30 leti.

V Mariboru bo novembra 2018 potekala tudi državna proslava ob dnevu Rudolfa Maistra, s katero bodo obeležili 100. obletnico njegovih akcij. Od leta 2005 je namreč 23. november tudi državni praznik, a ni dela prost dan.

Rudolf Maister – Vojanov se je rodil 29. marca 1874 v Kamniku, umrl je leta 1934 na Uncu pri Rakeku, pokopan pa je v Mariboru. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen