Trump namerava razglasiti Severno Korejo za sponzorko terorizma

0

Ameriški predsednik Donald Trump se je danes na sestanku svoje vlade odločil, da bodo ZDA Severno Korejo označile za sponzorko terorizma, ker grozi svetu z jedrskim uničenjem in podpira mednarodni terorizem, vključno z umori v tujini.

“To bi se moralo že zdavnaj zgoditi. Že pred leti bi se moralo,” je dejal Trump in dodal, da gre za del njegove kampanje maksimalnega pritiska na režim Kim Jong-una.

Ta je naročil umor svojega lastnega polbrata Kima Jong-nama, ki sta ga februarja izvršili dve agentki na letališču v Maleziji in to je za ZDA teroristično dejanje, ki ga je sedaj Trump uporabil kot pravno utemeljitev za uvrstitev Severne Koreje na teroristični seznam. Vladni pravniki niso enotni, ali je to dovolj za uvrstitev na seznam sponzork terorizma, vendar pa interesov Pjongjanga v Washingtonu ne bo nihče zagovarjal.

Severna Koreja je bila že na tem seznamu State Departmenta do leta 2008, potem so jo z njega črtali zaradi dogovora o ustavitvi jedrskega programa v zameno za hrano, ki je prihajala, Severna Koreja pa je jedrski program vseeno obnovila, če ga je kdaj sploh ustavila. Na seznamu sponzork terorizma so že Iran, Sudan in Sirija. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen