Puigdemont iz Belgije poziva Katalonce, naj na volitvah potrdijo željo po neodvisnosti

0

Odstavljeni katalonski voditelj Carles Puigdemont je danes iz Belgije pozval Katalonce, naj na bližnjih regionalnih volitvah potrdijo svojo željo po neodvisnosti Katalonije.

“Mi Katalonci smo svetu pokazali, da imamo sposobnost in željo postati neodvisna država. In 21. decembra moramo to potrditi,” je dejal Puigdemont v Oostkampu v Belgiji, kamor se je zatekel po enostranski razglasitvi neodvisnosti Katalonije.

Španska vlada je po razglasitvi neodvisnosti v katalonskem parlamentu 27. oktobra odstavila Puigdemonta in njegovo vlado ter uvedla neposredno oblast v do tedaj polavtonomni pokrajini.

Madrid je prav tako razpustil katalonski parlament in sklical regionalne volitve, s čimer naj bi v pokrajini znova vzpostavili normalno stanje.

Puigdemont, ki čaka na odločitev belgijskih oblasti o morebitni izročitvi Španiji, kjer je obtožen upora in zlorabe javnih sredstev, bo na volitvah kandidiral na čelu volilne liste Junts per Catalunya (Vsi za Katalonijo), na kateri bodo kandidati njegovih konservativcev, stranke PDeCAT in predstavniki civilne družbe.

Puigdemont je upal, da mu bo uspelo sestaviti skupno listo vseh zagovornikov neodvisnosti tako kot na prejšnjih volitvah leta 2015, na katerih je tabor zagovornikov samostojnosti z 72 sedeži osvojil večino v 135-članskem parlamentu.

Toda ERC, stranka bivšega podpredsednika katalonske vlade Oriola Junquerasa, ki je trenutno v priporu, je zavrnila sodelovanje. Javnomnenjske raziskave trenutno najbolje kažejo ravno ERC. Sicer pa napovedujejo tesen rezultat med taboroma, ki zagovarjata neodvisnost in enotnost Španije.

“Ta trenutek presega okvire političnih strank. Čas je, da smo vsi aktivisti za Katalonijo, kar si ljudje želijo,” je danes še dejal Puigdemont, za katerega se še ne ve, ali bo v času volitev še vedno v Belgiji.

Kampanja pred volitvami v Kataloniji se bo uradno začela 5. decembra. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen