Morbidni triler okoli Kemijskega inštituta se razpleta: je libanonski kemik Michael Stephan “pospravil” Jamnika?! Novičeva soproga danes k Pahorju!

8

Kemijski inštitut se je po skoraj treh letih od umora nekdanjega direktorja ponovno znašel v središču pozornosti zaradi novega domnevnega kaznivega dejanja. Nekdanji zaposleni je namreč osumljen napeljevanja k umoru nekdanjega kolega, poročajo mediji.

54-letni libanonski kemik Michael Stephan, ki je nekaj let sodeloval s Kemijskim inštitutom, je namreč osumljen kaznivega dejanja napeljevanja k umoru enega izmed vodilnih uslužbencev inštituta.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so potrdili, da so za osumljenega 20. oktobra odredili pripor zaradi ponovitvene nevarnosti in morebitnega vplivanja na priče oziroma uničenja dokazov. Po pojasnilih sodišča je zadeva trenutno v sodni preiskavi, in sicer zaradi kaznivega dejanja napeljevanja k umoru, poroča Dnevnik.

Tožilstvo je namreč po zaslišanju osumljenca zahtevo za sodno preiskavo vložilo zaradi suma napeljevanja k umoru, po členu, ki govori o umoru iz morilske sle, iz koristoljubnosti, zato da bi storil ali prikril kakšno drugo kaznivo dejanje, iz brezobzirnega maščevanja ali iz kakšnih drugih nizkotnih nagibov. Zagrožena zaporna kazen za umor je od 15 do 30 let.

Michael Stephan je bil sicer po poročanju Večera tudi eden izmed osumljencev umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika pred skoraj tremi leti, a naj bi mu alibi zagotovila ena od sodelavk. Za ta umor je bil sicer še nepravnomočno obsojen nekdanji zaposleni na inštitutu Milko Novič, ki se je na obtožbo pritožil in še čaka na odločitev višjega sodišča.

Novičevo soprogo pa bo danes sprejel predsednik republike Borut Pahor. Kot piše Večer, jo je na pogovor povabil zaradi pisma, v katerem Novičeva soproga Pahorja opozarja na številne kršitve, ki naj bi se dogajale med sojenjem.

[su_box title=”Kemijski inštitut s klasičnim spinom: Sodelavec, ki naj bi bil tarča napada libanonskega kemika ni bil Jamnik!“]

Kemijski inštitut je bil konec oktobra 2017 seznanjen, da je nekdanji zaposleni na sodelavca pripravljal napad, ki ga je policija preprečila, so sporočili s Kemijskega inštituta. Osebi, ki je načrtovala napad, je pogodba o zaposlitvi potekla 2010. Nad dejanjem so globoko pretreseni, vzroka zanj pa ne poznajo. Sodelavcu, ki naj bi bil tarča napada, so ponudili strokovno pomoč, so še zapisali.[/su_box]

[su_box title=”Pahor po srečanju z Novičevo soprogo opozoril na nesorazmerno dolžino nekaterih sodnih postopkov“]

Predsednik republike Borut Pahor je danes sprejel Marjano Novič, soprogo Milka Noviča, ki v priporu čaka na odločitev višjega sodišča v zadevi umora Janka Jamnika. Kot so po srečanju sporočili iz Pahorjevega urada, predsednik spoštuje neodvisnost ustanov pravne države, kljub temu pa opozarja, da posamezni sodni postopki trajajo nesorazmerno dolgo. Predsednik republike se doslej ni in se tudi poslej ne bo vmešaval v delo sodne veje oblasti, so poudarili v uradu. Opominja pa, da nekateri sodni postopki trajajo nesorazmerno dolgo. To je še posebej zaskrbljujoče v kazenskih postopkih in v primerih, ko se obdolženi nahaja v priporu in mu je tako prostost odvzeta, ne da bi bil s strani pristojnega sodišča že pravnomočno obsojen. Odvzem osebne svobode je namreč kršitev ene od najpomembnejših, temeljnih človekovih pravic, zapisanih v ustavi, zato je to pravico dovoljeno s priporom omejiti le pod izredno strogimi pogoji in le za najkrajši možni čas, so še zapisali v uradu predsednika republike. Okrožno sodišče v Ljubljani je aprila letos Milka Noviča nepravnomočno spoznalo za krivega umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika decembra 2014 in mu izreklo 25 let zaporne kazni. Novič se je na sodbo pritožil in še čaka na odločitev višjega sodišča.[/su_box]

Št. komentarjev: 8
 1. hinko pravi

  Slomafiastan: nedolžni ljudje po zaporih, morilci pa prosto šetajo po ulicah in se očitno pripravljajo še na nove umore!?!

 2. aco pravi

  Ubogi dr. Novič, da mu mora soditi ravno slovensko krivosodje. Kje v Avstriji ali Nemčiji, kjer so dejansko pravi forenzični strokovnjaki, bi bil že zdavnaj na svobodi.

 3. lidija pravi

  Mah tale Novič tudi ni zgledal nikoli najbolj pošten, niti ni imel najbolj verodostojnih dokazov na sodišču. Zelo verjetno so tokrat spravili kar pravega za rešetke.

 4. Aurelius pravi

  Umor g. Janka Jamnika se je zgodil zato, ker je bil g. Milko Novič preglasen, kar se tiče nelegalnih mamilarskih poslov, ki jih za mamilarsko mafijo opravlja Kemijski institut kot svojo dopolnilno dejavnost, morilec pa je nato v sodelovanju s sostorilci vso stvar insceniral tako, da je bil pač umora obdolžen Novič. Iz posnetkov varnostne kamere, ki nadzira križišče pred in parkirišće ob lokalu, kjer je bil umorjen g. Jamnik, je razvidno, da je pravi morilec po usodnih strelih zbežal v svetlem Fiatu Punto, ki ga je čakal pred parkiriščem in je nato takoj odpeljal s prizorišča zločina v nasprotni smeri. O vsem tem dogajanju je verjetno bolje obveščen g. Michael Stephan, kot pa naša KriPo.. Žalostno, ampak resnično !!!

 5. bruh pravi

  ajd…bodimo resni, čeprav je vse skupaj zelo zelo žalostno… kučanovi smrdeči POLITIČNI kadri v mafijankovićevem urbanem rdečem SODSTVU so navadni ogabni, ostudni, mafijski, smrdeči pra sci in svi nje, ki delujejo dan in noč izključno v korist rdeče kučanove mafijske OLIGARHIJE in zločinsko in udbaško (a legalno) tolčejo po motečih drugače mislečih… to je to….vse ostalo je sprenevedanje…ajd..

 6. bruh pravi

  kučanove smrdeče mafijsko/ideološko/politično disciplinirane rdeče lidije pa si želijo prav takega sistemsko mafijskega in politično delujjočega smrdečega krivosodstva….ajd….oni so pač taki, take jih pač zvalijo….ajd..

 7. bruh pravi

  in vedite, da bo mafijankovićeva mafijska rdeča o urbana oligarhija brez večjih težav

 8. raft pravi

  Je-beš multi- kulti, kjer vedno ta kratko potegne Slovenec.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen