Stanovanjski sklad z razpisom za najem novih stanovanj v Zelenem gaju, cena cca. 7 €/kvadrat

0

Stanovanjski sklad RS bo oktobra objavil razpis za 102 najemni stanovanji v soseski Zeleni gaj na Brdu v Ljubljani, prvi stanovalci se bodo lahko vselili v začetku leta 2018, je danes pojasnil direktor sklada Črtomir Remec. Sklad računa, da bo še ta teden kupil trboveljsko družbo Spekter, ki razpolaga z 2000 najemnimi stanovanji.

Gradnja omenjenih stanovanj v Zelenem gaju je v zadnji fazi, predvidoma decembra bo potekal izbor na oktobrski razpis, v začetku prihodnjega leta pa vselitve, je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal Remec.

“S temi stanovanji začenjamo izpolnjevati naš načrt 2000 novih najemnih stanovanj do leta 2020. Tako bomo imeli skupaj 650 stroškovno ugodnih najemnih stanovanj, če prištejmo še neprofitna, se bližamo številki 4000,” je dodal.

Sklad ima sicer po njegovih pojasnilih v viziji načrtovanih še nadaljnjih 2000 stanovanj do leta 2025, s čimer bi se fond najemnih stanovanj praktično podvojil. “To je tudi bistvo stanovanjske politike, da se izdatno poveča število najemnih stanovanj in prvi 102 stanovanji sta znanilec tega preobrata,” je poudaril.

Stanovanjem v Zelenem gaju pripadajo shrambe in dve parkirni mesti, kar skladu po Remčevih besedah sicer povzroča določene težave pri oblikovanju končne najemne cene. “Želimo zagotoviti ceno, ki bo sprejemljiva širokemu krogu potencialnih najemnikov,” je izpostavil.

Na voljo bo 48 stanovanj s površino 48 kvadratnih metrov, 40 stanovanj v velikosti 64 kvadratnih metrov in 14 stanovanj s površino 80 kvadratnih metrov.

Najemna cena na kvadratni meter se bo gibala okoli sedem evrov, najem bo možen za nedoločen čas. Prednost bodo imeli mlade družine, družine z osnovnošolskim otrokom, družine in mlade osebe. “S tem pokrijemo širok spekter družin, ne največjih, vendar sodimo, da je s tem glavnina pokrita,” je dejal.

Glede nakupa družbe Spekter, kar je skladu junija naložila vlada, je Remec povedal, da so izvedli postopke pridobitve cenitve družbe ter organizacijski, pravni in finančni skrbni pregled poslovanja. Hkrati je sklad pripravil vlogo in priloge za prijavo koncentracije na agencijo za varstvo konkurence, odvila so se tudi pogajanja o ceni in vsebini pogodbe o nakupu poslovnega deleža z Rudnikom Trbovlje-Hrastnik (RTH) in vodstvom hčerinske družbe RTH Spekter.

Nadzorni svet sklada je v ponedeljek dal soglasje k sklenitvi pogodbe o prenosu 100-odstotnega deleža za pogodbeno ceno največ 6,8 milijona evrov. “Sklad je s tem že seznanil vodstvi družb RTH in Spekter. Če bo nadzorni svet RTH v četrtek potrdil pogodbo, je v petek predviden podpis pogodbe in nakazilo kupnine,” je pojasnil.

Nadzorniki stanovanjskega sklada so podali tudi soglasje k sklenitvi prodajne pogodbe z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) za nakup zemljišč v Mariboru, lokacija Kamenškova za ceno dva milijona evrov in DDV. Prav tako so sklenili, da sklad DUTB za nakup zemljišč na lokaciji Veljka Vlahovića v Mariboru izboljšano ponudbo v višini 1,6 milijona evrov in DDV.

“O sprejemu ponudbe za Kamenškovo in izboljšani ponudbi za Vlahovićevo smo že obvestili DUTB in pričakujemo njihov odziv,” je poudaril. Sklad sicer na Kamenškovi načrtuje izgradnjo 350 stanovanj, gradnja bi se lahko začela v prvi polovici 2018.

Nadzorni svet sklada je prav tako v ponedeljek sprejel prenovljeni program sofinanciranja zagotavljanja stanovanjskih enot za starejše osebe, za obdobje 2017-2020.

Program prinaša nekaj novosti, med drugim je za njegovo realizacijo po novem predvideno 15 milijonov evrov s porabo v obdobju 2017-2020, dodana je možnost sofinanciranja zagotavljanja stanovanjskih enot, namenjenih bivanju in oskrbi starejših oseb v okviru centra dnevnega varstva starejših oseb. Poleg tega je dodan nov namen, za kaj je mogoče pridobiti sredstva sklada, in sicer za obnovo objektov, je navedel Remec.

“Centri bivanja so dodatna vrednost tega prenovljenega razpisa, ker je to ena od možnosti za premostitev v času, ko starejše osebe niso več možne ves čas same skrbeti zase in potrebujejo dnevno varstvo,” je dejal in ocenil, da bo ta ukrep na nek način izboljšal razmere na tem področju. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen