Kopač Mrakova podpisala pogodbe z izvajalci programov socialne aktivacije. Le poceni delovna sila?

0

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je danes podpisala pogodbe z izvajalci programov sociale aktivacije, ki so namenjeni dolgotrajno brezposelnim in dolgotrajnim prejemnikom denarne socialne pomoči. Za obdobje do konca leta 2018 je ministrstvo na treh javnih razpisih izbralo 33 izvajalcev dolgotrajnih in kratkotrajnih programov.

Do konca projekta bo za programe namenjenih več kot 30 milijonov evrov. V program socialne aktivacije bo od letos do leta 2022 vključenih 12.500 uporabnikov, letno okoli 3000 oseb. Gre za aktivacijo in vključevanje najtežje zaposljivih in ranljivih oseb na trg dela, je na današnji novinarski konferenci po podpisu pogodb z izvajalci programov povedala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

Po njenih besedah je osnovni cilj prekiniti t. i. kulturo revščine, saj je med prejemniki denarne socialne pomoči že polovica dolgotrajnih prejemnikov. V programe vključene osebe bodo imele tudi možnost vključevanja v vse obstoječe programe aktivne politike zaposlovanja, med drugim pa je namen socialne aktivacije vključene podpreti pri njihovi reaktivaciji in integraciji v različne družbene sisteme.

Ministrica je spomnila, da je socialna aktivacija eden od sestavnih delov reorganizacije centrov za socialno delo. Ministrstvo je že zaposlilo koordinatorje socialne aktivacije, ki jo sofinancira tudi Evropski socialni sklad, že septembra pa se bodo v programe začele vključevati za to primerne osebe.

Dolgotrajni programi bodo potekali 11 mesecev, vanj bodo lahko vključeni posamezniki, stari do 49 let, ki so dolgotrajni prejemniki denarne socialne pomoči oz. so pomoč v zadnjih dveh letih prejemali najmanj eno leto. Ključni cilj teh programov je razvoj in dvig socialnih funkcionalnosti spretnosti in znanj, ki bodo okrepile posameznika na osebni ravni in omogočile vključevanje v delovno aktivnost ter približevanje vstopu na trg dela.

Medtem pa bodo kratkotrajni programi potekali od šest tednov do treh mesecev in pol, njihov cilj je pridobitev funkcionalnih znanj in socialnih kompetenc. V program se lahko vključijo osebe, ki so prejemniki denarne pomoči s kompleksno socialno in zdravstveno problematiko, osebe, ki niso prejemniki denarne socialne pomoči, imajo pa kompleksno socialno in zdravstveno problematiko ter osebe, vpisane v evidenco začasno nezaposlenih oseb.

Ministrica je izpostavila tudi pomen sodelovanja z delodajalci v lokalnem okolju, kjer se bo program izvajal. Vključeni v kratkotrajne programe bodo sicer po njenih navedbah prejeli povrnjene stroške za malico in prevoz, v dolgotrajne programe pa poleg tega tudi denarno nagrado v višini 0,8 evra na uro.

Po besedah Kopač Mrakove se na razpise za izvajanje programov ni prijavilo dovolj izvajalcev, da bi bila pokrita vsa Slovenija. Tako je med sivimi lisami pri dolgotrajnih programih izpostavila Sežano, Jesenice, Kočevje, Grosuplje in Logatec, pri kratkotrajnih pa Koper. Čez pol leta se sicer obeta še en javni razpis. (sta/ ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen