Zakulisja na Primorski univerzi: osebni obračuni v senci naskokov lobijev na UP, kjer se na leto obrne več kot 25 milijonov evrov!

9

Dogajanja na Primorski Univerzi, v katerih že nekaj let ne manjka težkih obtožb,  anonimk, peticij, kriminalističnih preiskav in sodnih epilogov ter močnega enostranskega vpletanja nekaterih medijev se počasi bližajo zaključku.  Več na videz nepovezanih dogajanj povezujeta nekdanje in sedanje vodstvo univerze v ospredju pa sta aktualni rektor Dragan Marušič in nekdanja tajnica univerze Astrid Prašnikar.  Stalnica so tudi pritiski usmerjeni k dokazovanju Marušičeve neprimernosti za rektorsko funkcijo. Te pritiske je sam, že leto dni po prvi izvolitvi za rektorja Marušič pripisoval omrežjem, ki so z izvolitvijo novega vodstva izgubila vpliv na finančne in druge tokove na UP.  

Resno se je začelo zapletati že leta 2012, ko je Urad za nadzor proračuna opravil revizijo poslovanje UP. Omenjena revizija se je nanašala predvsem na porabo javnih sredstev pri gradnji študentskega kampusa Livade. Revizorji so ugotovili, da je takratno vodstvo univerze, v katerem je bila Prašnikarjeva protipravno spreminjalo pogoje razpisa za izgradnjo univerzitetnega kampusa, nato pa sprememb ni objavilo v Uradnem listu. S tem, naj bi na razpisu favorizirali podjetje GPG, zaradi česar je UP kaznovana s 97.000 evrov kazni. Drugi del kazni v višini 65.000 evrov pa bo UP morala plačati zaradi tega, ker je GPG-ju za dela na kampusu Livade plačala 1.778.519 evrov, kar je za 398.150 evrov več, kot znašajo dejansko opravljena dela. Revizija je ugotovila, da je UP oškodovana za 560.699 evrov, zaradi omenjenih nepravilnosti pa so bili prikrajšani tudi za evropska sredstva. Zanimiva podrobnost tega dogajanja je tudi to, da se omenjene zgodba nikoli nihče v medijih ni resno lotil.

Leto dni za tem je prišla nova anonimka, ki je rektorju  očitala, med drugim, tudi zgoraj opisano »nenamensko porabo investicijskih sredstev za gradnjo kampusa v Izoli«. A obtožbe so bile naslovljene na napačen naslov, na Marušiča, čeprav so se nepravilnosti dogajale še preden je on bil izvoljen za rektorja. Sledila je policijska hišna preiskava leta 2014, ki jo je sprožila še ena anonimka.  Spremljala jo je nenavadna medijska ekskluzivnost. Na spletni strani vplivnega državnega medija se je novica o hišni preiskavi pojavila menda v istem hipu ali pa celo nekoliko prej, še preden so kriminalisti dejansko akcijo začeli.

Letos so se začeli vrstiti razpleti pred sodišči. Univerza je  tožila prejšnje vodstvo zaradi škode, ki naj bi jo ta povzročila pri gradnji projekta Kampus Livade,  tako se je Astrid Prašnikar februarja letos znašla v kazenskem postopku, saj je zoper njo koprsko okrožno sodišče izdalo sklep o uvedbi preiskave zaradi kaznivega dejanja goljufije na škodo Evropske skupnosti pri vodenju investicije v Univerzitetnem kampusu Livade v Izoli.

Zanimiv v vsem tem dogajanju je bil odziv nekaterih medijev, med njimi tudi državne televizije.  Njihova novinarka je o ovadbi poročala  z jasno izpostavljenim osebnim prepričanjem, da gre za  maščevanje Marušiča Prašnikarjevi. Ne glede na dejstvo, da je  oškodovanje univerze ugotovila že prej omenjena revizija leta 2012 in jo brez dvoma ni naročil Marušič.

Na drugi strani je Astrid Prašnikar kot vemo tožila univerzo zaradi mobinga in spolnega nadlegovanje s strani dekana, še prej pa zaradi nezakonitega odpuščanja. Na prvi sodni inštanci je Prašnikarjeva zmagala, vendar mora sodba do pravnomočnosti prestati presojo na višjem sodišču.

Ob tako zapleteni zgodbi se zastavlja logično vprašanje, ali so v ozadju res samo osebne zamere in obračuni,  ne pa morda boj vplivnih gospodarskih in političnih lobijev za prevlado na izobraževalni inštituciji, kjer se na leto obrne več kot 25 milijonov evrov. 

To dilemo dodatno krepijo najnovejši pritiski na univerzo, ki ravno te dni krožijo v obliki peticije z zahtevo po Marušičevem odstopu. Ključno ime, ki se pojavlja v povezavi z zbiranjem podpisov je nekdanja dekanja Fakultete za humanistične vede Vesna Mikolič.  Njo je Marušič leta 2012 razrešil s te funkcije, kot so pojasnjevali takrat, zaradi nesposobnosti s katero je povzročila težave, pri usklajevanju študijskega procesa s finančnimi zmožnostmi fakultete.  Mikoličeva je pravdo poiskala pred sodiščem a je to na višji inštanci ocenilo, da je bila ocena o nesposobnosti v dobri meri utemeljena.

Mikoličeva je sedaj zaposlena na Znanstveno-raziskovalnem središču Koper, katerega direktor  Rado Pišot je bil Marušičev protikandidat na zadnjih volitvah za dekana. Volitve je Marušič dobil v prvem krogu s prepričljivo večino.  In spet smo pri dilemi o pravih motivih podpisovanja peticije –  doslednost ali praktično izkoriščanje ugodnih okoliščin za doseganje skritih ciljev. Na univerzi pravijo, da se s temi pritiski ne nameravajo pretirano ukvarjat, posvečali se bodo raje novemu študijskemu letu in razmišljali o novih razvojnih programih.

Aktualni rektor Dragan Marušič in nekdanja tajnica univerze Astrid Prašnikar

Št. komentarjev: 9
 1. Matej pravi

  Vedno so odzadaj interesi in denar. V vsaki organizaciji in v vsaki sferi, nič novega in pretresljivega.

 2. no tompson pravi

  halo…
  branite obsojenega spolnega manijaka..
  a ste normalni???

 3. lojze pravi

  Neki “no tompson” govori o manijaku, najbrž govori o sebi in komaj čaka, da bo skupaj z zmešano Svetlano M. zapel “no tompson internacionalo” S krvavo zvezdo na prsih! Halo! Ste normalni!

 4. no tompson pravi

  loj
  nisi vreden odgovora.

  kakorkoli, dejstva so dejstva.

 5. čimko pravi

  Tale Prašnikarjeva je oprašila že marsikatera moda, zato jo je potrebno jemati z veliko rezervo…

 6. zvone pravi

  Marušič je v istem položaju kot Tičar na UM: nanju se je spravila požrešna levica, ki očitno še ni dovolj poplenila. Pogoltneži nemarni!

 7. mario pravi

  To da je nekdo obsojen v tej državi dejansko nič ne pomeni. To da je šla na sestanek z namenom da posname pogovor, to nobenemu nič ne pove? Bral sem članek na Reporterju, kjer se je gospa celo hvalila, kako je nasadila rektorja..

 8. Bogdan pravi

  Gliha vkup štriha oz. isti ptiči skupaj letijo… sem vse povedal?

 9. mona34 pravi

  Prebral sem nekje da je tA.P. ko sta se z bivšim ločevala prodajala hišo ali stanovanje. Prodala ga je nekemu paru in potem je ženski speljala še moža s katerim menda še danes živi. Kdo bi si mislil, da je taka ženska lahko žrtev spolnega nadlegovanja…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen