SDS za obravnavo Darsovega razpisa video nadzornega sistema v DZ

0

Poslanska skupina SDS je predlagala, da o Darsovem javnem naročilu za vzpostavitev sistema videonadzora na avtocestnem omrežju razpravlja komisija DZ za nadzor javnih financ. Ponudniki so po poročanju medijev opozorili, da so razpisni pogoji diskriminacijski, eden od njih pa je zaradi suma korupcije podal kazensko ovadbo, so zapisali v SDS.

Čeprav je nadzorni svet Darsa sredi maja po obravnavi poročila revizijske komisije o očitanih nepravilnostih pri tem javnem naročilu ugotovil, da so navedbe neresnične in da v ravnanjih ni moč ugotoviti nezakonitosti ali znakov kaznivih dejanj, SDS želi, da komisija DZ računskemu sodišču predlaga revizijo pravilnosti in smotrnosti tega javnega naročila.

Nekateri ponudniki, ki se potegujejo, da bi na avtocestnem omrežju namestili 80 nadzornih kamer in vzpostavili sistem videonadzora, so že med razpisom opozarjali, da so razpisni pogoji diskriminatorni in pisani na kožo točno določenemu ponudniku. Po pisanju Dnevnika naj bi Dars dajal prednost finskemu podjetju Teleste oz. njegovim zastopnikom v Sloveniji, podjetjem Tenzor, Coting in FMC.

Eden od potencialnih ponudnikov je po navedbah časnika ovadil ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, ministrico za finance Matejo Vraničar Erman in vodilne v Darsu. V Nacionalnem preiskovalnem uradu so za časnik potrdili, da je ovadba vložena zaradi suma korupcije, negospodarnega ravnanja z javnimi sredstvi in opustitve dolžnega ravnanja. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen