SDS z zahtevo za izredno sejo: Dovolj je dušenja državljanov, gospodarstvenikov in kmetov!

7

Poslanci SDS so s sopodpisi nekaterih poslanskih kolegov vložili zahtevo za izredno sejo DZ, na kateri bodo govorili o njihovih konkretnih predlogih za odpravo administrativnih ovir, ki v Sloveniji dušijo državljane, gospodarstvenike in kmete. Opozarjajo tudi na preveliko število zakonov in podzakonskih aktov.

Poslanka SDS Suzana Lep Šimenko je na današnji novinarski konferenci spomnila, da tudi predstavniki gospodarstva in kmetijstva enotno opozarjajo na preveč birokracije, predolge postopke pridobivanja dovoljenj in soglasij. Tudi glede na njihove predloge ter predloge državljanov so pripravili od 70 do 80 ukrepov za zmanjšanje administrativnih ovir in izboljšanje poslovnega okolja. Lep Šimenkova je pojasnila, da smo imeli v aprilu več kot 20.000 zakonov in podzakonskih aktov, kar da je zastrašujoče.

Opozorila je, da Slovenija na lestvicah konkurenčnosti in ekonomske svobode zaseda slaba mesta, zlasti zaradi preveč predpisov in predolgih postopkov. Javni sektor je po njenih besedah zelo pomemben, a mora delovati tako, da je učinkovit in racionalen servis za državljane in gospodarstvo, česar pa da se premalo zavedamo. Po njenih besedah imamo sicer dobre obete za gospodarsko rast, število brezposelnih se zmanjšuje, a zaostanka za razvitimi državami ne zmanjšujemo.

Natančen predlog priporočila v zvezi s problematiko administrativnih bremen državljanov, kmetov in podjetnikov ter konstantnega poslabševanja poslovnega okolja v SlovenijiIzredna seja DZ_odprava administrativnih ovir_zmanjsanje birokratizacije_240717.

Poslanec Marko Pogačnik je izpostavil nekaj ukrepov oz. predlogov SDS za lažje delovanje gospodarstva. Ukinili bi davčne blagajne, ki so po njihovih ocenah v primerjavi z višjimi prilivi v proračun nesorazmeren ukrep in v večini primerov dušijo gospodarstvo. V SDS zagovarjajo tudi pavšalno obdavčitev, s katero bi dodatno razbremenili mikro, mala in srednja podjetja, ter poenostavitev prostorske zakonodaje, zlasti glede umeščanja v prostor. Po njihovem mnenju je tudi trošarinsko politiko treba narediti konkurenčno, predlagajo pa tudi prožno delovno zakonodajo, ki bo omogočala hitrejšo zaposlitev.

Pogačnik je spomnil, da so obrtniki in gospodarstveniki na vlado Mira Cerarja leta 2014 naslovili sto zahtev, a jih 89 odstotkov ostaja neuresničenih.

Poslanec Tomaž Lisec je poudaril, da je več kot petina predpisov v Sloveniji na ramenih kmetov, silovito pa da se je število uredb in pravilnikov povečalo v času ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejana Židana.

Med ključnimi predlogi SDS na tem področju je Lisec izpostavil zmanjšanje in poenotenje evidenc na področju kmetijstva, ukinitev vrednotnic, prevoznic in spremembo trošarinske politike. Opozarjajo pa tudi na previsoke kazni v kmetijstvu.

Poslanec Franc Breznik je navedel nekaj vprašanj, ki so jih izpostavili državljani, med drugim informativni izračun dohodnine tudi za dohodke z naslova dobička ter skrajšanje postopkov za pridobitev gradbenih in ostalih dovoljenj.

V SDS želijo slovenski javnosti, podjetnikom in kmetom dati kažipot iz “močvirja administrativnih in davčnih bremen”, je povedal Breznik. Zatrdil je, da izredna seja, na kateri bodo razpravljali o njihovih predlogih, ne bo predvolilna, pač pa se zavedajo, da je do državnozborskih volitev treba implementirati večino omenjenih rešitev.

Poslanci SDS pričakujejo, da se bo vlada v 30 dneh od sprejetja priporočil opredelila do predlogov, pripravila časovnico in način za uresničitev ukrepov. (sta/ured)

Št. komentarjev: 7
 1. Sandi pravi

  Odlično SDS! Edina strokovno podkovana stranka, ki je dejansko gre za državljane!

 2. Tonč pravi

  Podpišem, točno to rabi Slovenija, ne pa lažnivega in nekredibilnega Cerarja in njegove nesposobne ekipe!

 3. gumica pravi

  Ni drugega, kot predvolilna propaganda. SDS je med 04-08 vladala v času debelih krav. Kaj so naredili drugega, kot kadrirali svoje ljudi na vodilne položaje, kjer nekateri še vedno ustvarjajo razdor in izgubo. Slovenske železnice, kot primer. Pa še marsikaj…. Cerar tu nima ničesar pojasnjevat, on ima povsem drugačen program, ki mu SDS ne bo nikoli dorasla.

 4. haapy yack pravi

  hoj
  Vsi predpisi so iz EU. Slovenija tukaj nima nič razen, da jih poslušno sprejme. Tolpa v EU sprejme 2.860 predpisov na leto. Trenutno je v veljavi med 8000 tisoč in38.000 predpisov.
  pijavkeveuseukvarjajozdrevesiinnevidijogozdapres
  boditevcvetju

 5. giftno pravi

  domobrančki spet cvilijo..!

 6. giftno pravi

  mračnjaki
  .b radi na svetlo
  .
  pa jim ne uspe
  .
  falango desnih mračnjakov
  ……………………………………… -sds-

  .je treba pustit v temi.

 7. HA HA HA pravi

  JANŠA sds JE BIL dvakrat ŠEF VLADE IN NIČ naredil, SEDAJ CVILI

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen