V Sarajevu zaradi težav ob pristajanju letala odpovedali obisk Mogherinijeve v BiH

0

Letalo visoke zunanjepolitične predstavnice EU Federice Mogherini, ki je v sredo v Črni gori začela balkansko turnejo, davi zaradi slabih vremenskih razmer ni moglo pristati na mednarodnem letališču v Sarajevu, zaradi česar so obisk Mogherinijeve v BiH odpovedali, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Po prvotnih napovedih bi se morala visoka zunanjepolitična predstavnica EU v Sarajevu sestati s člani predsedstva BiH Mladenom Ivanićem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem. Napovedani so tudi pogovori s predsedujočim svetu ministrov BiH Denisom Zvizdićem in zunanji ministrom Igorjem Crnadakom.

Zvizdić je pred prihodom Mogherinijeve izjavil, da visoka zunanjepolitična predstavnica EU prinaša zelo pomembno sporočilo za BiH, to je, da so za BiH odprta vrata v EU, a da je dinamika približevanja BiH povezavi odvisna od uresničevanja pogojev, ki so jih postavili državi. Gre za dogovorjene reforme v korist državljanov BiH, v tesnem sodelovanju z EU in mednarodnimi institucijami, še zlasti na področju socialnih in gospodarskih reform ter vladavine prava.

Mogherinijeva je bila v sredo v Črni gori, kjer se je sestala s predstavniki črnogorske vlade, političnih strank in parlamenta.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU bo v okviru balkanske turneje do 4. marca poleg Črne gore obiskala še Kosovo, Srbijo, Makedonijo in Albanijo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen