Senator McCain poziva Trumpa k dokazu obtožb o prisluškovanju

0

Republikanski senator iz Arizone John McCain je v nedeljo predsednika ZDA Donalda Trumpa pozval, naj dokaže obtožbe, da mu je predhodnik Barack Obama prisluškoval, ali pa jih umakne, ker gre za resne zadeve. Kongres je Trumpov poziv k preiskavi sicer vzel zares.

Trump je pretekli teden tvitnil, da je ravnokar odkril, da je Obama naročil, naj mu prisluškujejo v Trumpovi stolpnici tik pred zmago na volitvah. Odkrili sicer niso ničesar.

Nekdanji predsednik ZDA Barack Obama je, ko je slišal za ta tvit, po izpovedih ljudi okrog njega le krepko zavil z očmi. Nekdanji nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti James Clapper pa je zagotovil, da v obtožbi ni nič resnice.

Kongresniki obeh strank so rekli, da bodo zadevo preiskali, McCain pa je dejal, da se lahko zadeva zelo hitro razčisti. Trump mora le poklicati in vprašati svoje obveščevalne šefe, če je to res. Nobena preiskava naj ne bi bila potrebna.

“Če je Obama res kršil zakon, potem imamo resen problem in potrebujemo dokaze. Trump lahko to hitro razčisti,” je za CNN dejal McCain.

Predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti v predstavniškem domu kongresa Devin Nunes iz Kalifornije in vodilni demokrat v odboru iz iste države Adam Schiff sta medtem poslala pisno zahtevo pristojnim ministrstvom in agencijam, da priskrbijo dokaze o domnevnem prisluškovanju.

Oba sta povedala, da sama ne vesta za nobene dokaze, republikanec Nunes pa je namignil, da Trumpa ni treba jemati preveč dobesedno, ker je menda šele leto dni v politiki in se še ni vpeljal. Schiffa po drugi strani zanima, zakaj bi si predsednik Trump nekaj takega izmislil.

Demokrati menijo, da zato, da meče meglo na preiskave o ruskem vpletanju v ameriške volitve in Schiff je dejal, da bo direktorja FBI Jamesa Comeyja na “ruskem” zaslišanju zagotovo vprašal tudi o domnevnem Obamovem prisluškovanju Trumpu. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen