SDS: Cerar naj odstavi odgovorne za kazniva dejanja pri nabavah v zdravstvu, sicer naj odstopi sam

1

V SDS, kjer opozarjajo, da je zdravstveni sistem v slabem stanju, so za obravnavo v DZ pripravili predlog priporočila v zvezi s tem. V skladu z njim naj DZ priporoči premierju Miru Cerarju odstavitev odgovornih, ki niso preprečili koruptivnih in kaznivih dejanj pri nabavah v zdravstvu. V nasprotnem primeru naj odstopi sam, pozivajo.

Vlada in premier naj bi v skladu s predlogom priporočila takoj odstavila vse tiste odgovorne v zdravstvu, ki niso preprečili koruptivnih in kaznivih dejanj pri nabavah oz. so jih s svojim vplivom celo omogočili. Prav tako naj bi odstavila tiste, ki niso pravočasno pripravili sprememb aktov in zakonov s področja zdravstva. V nasprotnem primeru v SDS priporočajo, da odstopi premier Cerar, je na današnji novinarski konferenci povedala poslanka SDS Jelka Godec.

Državljani si po njenih besedah ne zaslužijo zdravstvenega sistema, ki znotraj samega sebe dovoljuje vedno večje razraščanje korupcije, medtem ko ministrstvo za zdravje ne izvede nobenih konkretnih ukrepov za zajezitev korupcije. Kolar Celarčeva je v dosedanjih izjavah na sejah delovnih teles celo zatrjevala, da korupcija v zdravstvu ni problem, je povedala poslanka.

Pred preiskovalno komisijo o ugotavljanju zlorab v zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic so priče po njenih besedah izjavile, da je bil material preplačan. Iz pričanj posameznikov je danes po opozorilu SDS jasno, da so v univerzitetnih kliničnih centrih Ljubljana in Maribor zavestno kršili zakon o javnem naročanju pri nabavi omenjenega materiala.

Po mnenju SDS se zdi, da si vlada zatiska oči pred nepravilnostmi. Kljub zavezam v koalicijski pogodbi, ki govorijo o ničelni toleranci do korupcije, ni naredila ničesar, da bi vsaj zmanjšala koruptivna dejanja, menijo.

“Denar odteka drugam, ne pa da bi se zlival v ukrepe za skrajševanje čakalnih dob,” je dejala Godčeva.

Spomnila je tudi na problematiko čakalnih dob, ki se glede na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje podaljšujejo. Pri predstavljenem delu zdravstvene reforme pa po njenih besedah ne gre za zdravstveno, ampak davčno reformo, saj je cilj pobrati več denarja. “Skrajni čas je, da ministrstvo za zdravje nekaj naredi,” je poudarila. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. janez pa ne j.j. pravi

    Cerar naj odstopi takoj, ko bodo ministri za zdravstvo ki so imeli mandat za časa vlade janeza Janše, pojasnili lumparije,ki so se dogajala v zdravstvu med njihovim mandatom, pa tudi g Janez lahko končno komentira navedbe v knjigi “prevarana Slovenija”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen