Po novem tudi kitajska vojska z nevidnimi lovci

0

Kitajska vojska od danes dalje deluje tudi z radarjem nevidnimi vojaškimi lovskimi letali, kar je nov mejnik v modernizaciji kitajskih oboroženih sil, je poročala kitajska televizija CCTV.

Vojaško letalo J-20, oboroženo z raketami dolgega dosega, predstavlja korak naprej v vojaških zmožnostih Kitajske v Aziji in potencialno napoved vojaškega tekmovanja z ZDA, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Vojska je letalo prvič predstavila novembra lani na vojaškem mitingu v Zhuhaiju, sicer pa je prvič poletelo leta 2011.

CCTV je na svojem kanalu na kratko poročala, da je lovec J-20 uradno v uporabi letalskih sil. Besede so hitro povzeli drugi kitajski mediji, ki so novici dodali fotografije lovca, še navaja AFP. CCTV je poročal še, da imajo letalske sile po novem tudi prvo doma izdelano veliko transportno letalo Y-20.

“Nevidnega” lovca J-20 je razvilo kitajsko podjetje Aviation Industry Corporation of China, kot odgovor na ameriškega F-35, ki velja za eno tehnično najmodernejših bojnih letal.

Kitajska je nedavno na premierno misijo poslala svojo prvo letalonosilko.

Peking želi modernizirati in nadgraditi vojsko in s tem pokazati svojo moč v regiji, predvsem v Južnokitajskem morju, po katerem poteka strateško pomembna pot in kjer je Kitajska v sporu s sosednjimi državami. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen