Papež razmišlja o posvetitvi poročenih moških

0

Papež Frančišek je v intervjuju za nemški časnik Die Zeit dejal, da bo Cerkev razmislila o tem, ali bi posvetili poročene moške, ki bi lahko potem delali na odročnih koncih sveta, kjer primanjkuje duhovnikov. Razmisliti morajo, ali je to možno in kakšne naloge bi lahko potem ti moški opravljali, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

“Premisliti moramo, ali so ‘viri probati’ možni,” je dejal papež, s čimer je mislil na starejše poročene moški, ki so aktivni v cerkvenih dejavnosti in lahko postanejo diakoni.

“Potem se moramo še odločiti, kakšne naloge lahko opravljajo, na primer v odročnih skupnostih,” je dodal v četrtkovem intervjuju.

Veliko vernikov meni, da bi morali zaradi pomanjkanja duhovnikov odpreti nove možnosti posvetitve. Poleg duhovnikov, ki so se obvezali celibatu, bi lahko njihovo delo opravljali tudi starejši, poročeni moški, ki so že dolgo zvesti cerkvi.

Frančišek je maja 2014 dejal, da so v Cerkvi tudi poročeni duhovniki, s čimer je mislil na anglikanske duhovnike, ki so se pridružili katoliški cerkvi, koptske katolike in nekatere duhovnike vzhodnih Cerkva. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen