Le Penova v Moskvi na srečanju z ruskim predsednikom Putinom

0

Voditeljica francoske skrajne desnice Marine Le Pen je danes na obisku v Rusiji. V Moskvi se je srečala z ruskimi poslanci in predsednikom države Vladimirjem Putinom. Ob tem je Le Penova pozvala k sodelovanju z Rusijo v boju proti terorizmu, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Zagovarjam razvoj odnosov z Rusijo v luči dolge zgodovine, ki povezujeta naši dve državi. Pozivam k sodelovanju na vseh ravneh v boju proti terorizmu,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP Le Penova dejala ob začetku srečanja s predsednikom ruskega parlamenta Vjačeslavom Volodinom.

Nenapovedano se je Le Penova danes sestala tudi z ruskim predsednikom Putinom. Kot je ob tem dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, je srečanje Putina s francosko skrajno desničarko običajna praksa srečanja s predstavniki opozicije različnih držav.

“Ob začetku srečanje je Putin dejal, da je Rusija pripravljena ostati v stikih z vsemi političnimi silami, s sedanjim vodstvom in predstavniki opozicije. To je običajna praksa,” je ob tem dejal Peskov. Dodal je, da je to bilo prvo srečanje Putina in Le Penove.

Kot poročanje ruske tiskovne agencije Interfax povzema AFP, je Putin Le Penovi dejal, da zastopa “dokaj hitro rastoč spekter evropskih političnih sil”.

Le Penova je doslej večkrat obiskala Moskvo. Ruski mediji o njenih obiskih običajno poročajo z naklonjenostjo, navaja AFP.

Obisk Le Penove v Moskvi ni prvi obisk kakega predsedniškega kandidata na skorajšnjih francoskih volitvah. Neodvisnega kandidata Emmanuela Macrona in konservativca Francoisa Fillona je že sprejela nemška kanclerka Angela Merkel, ki je hkrati jasno dala vedeti, da ni zainteresirana, da bi se srečala z Le Penovo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nacionalna fronta Le Penove je leta 2014 od ruske banke, ki je kasneje propadla, dobila devet milijonov evrov posojila. V stranki so danes zavrnili, da naj bi stranka od ruskih bank zaprosila za dodatna finančna sredstva. Moskva se je že znašla pod udarom kritik, da v luči volitev v več evropskih državah podpira protievropske kandidate, vključno s populisti.

Lani je tako Kremelj pozdravil rezultat britanskega referenduma, na katerem so volivci izglasovali izstop Otoka iz Evropske unije, in izvolitev Donalda Trumpa za predsednika ZDA. Ruski zunanji minister Sergej Lavorv je v četrtek izjavil, da Le Penova ni populistka, ampak “realistka in protiglobalistka”.

Glede na zadnje javnomnenjske raziskave naj bi v prvem krogu francoskih predsedniških volitev 23. aprila volivci največ glasov zaupali Macronu in Le Penovi. Slednjo naj bi Macron premagal v drugem krogu 7. maja. Predsedniški kandidat francoske desnice Francois Fillon je dolgo veljal za favorita, a so se v začetku leta pojavile obtožbe na njegov račun, da je več let kot parlamentarno pomočnico zaposloval svojo soprogo, ki tega dela dejansko ni opravljala. Trenutno v javnomnenjskih raziskavah zaseda tretje mesto.

Le Penova in Fillon veljata za bolj naklonjena Moskvi kot Macron in kandidat francoskih socialistov Benoit Hamon. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen