Italijanska policija razbila aktivno teroristično celico v središču Benetk, ki je hotela razstreliti most Rialto

0

Protiteroristična enota italijanske policije je razbila aktivno džihadistično teroristično celico v zgodovinskem jedru Benetk, poročajo tuje tiskovne agencije. Kot je sporočila policija, so v operaciji davi aretirali tri odrasle in pridržali mladoletnika. Vsi odrasli prihajajo s Kosova in imajo veljavna dovoljenja za bivanje v Italiji.

Osumljeni naj bi se po navedbah policije v zadnjih letih radikalizirali in naj bi načrtovali napad na znameniti most Rialto v Benetkah.

Kot je policija ugotovila s prisluškovanjem telefonskim pogovorom, so načrtovali samomorilski napad, v katerem bi umrlo več deset ljudi. Dva od aretiranih naj bi bila zaposlena kot natakarja v enem od beneških lokalov.

Policija je med operacijo, ki so jo izvedli minulo noč, preiskala 12 lokacij v središču Benetk ter bližnjih mestih Mestre in Treviso. Operacija je rezultat zapletenih preiskav, v katerih so sodelovali strokovnjaki za boj proti terorizmu in mafiji.

“Z vsemi neverniki v Benetkah, postaviš bombo pod Rialto in greš naravnost v nebesa,” je izjavil eden od domnevnih načrtovalcev napada, je na novinarski konferenci danes razkril beneški tožilec Adelchi d’Ippolito. Dodal je, da je to bila ena od najbolj zaskrbljujočih izjav med prisluškovanjem. Skupino naj bi pristojne oblasti nadzorovale od lani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilec je še pojasnil, da naj bi osumljenci proučevali, kako izdelati eksploziv, a niso imeli potrebnih sestavin za izdelavo bombe.

“Veliko je bilo govora o brezpogojni podpori skupini Islamska država. To ni bila samo teorija in dogma,” je še dejal tožilec.

Italijanski notranji minister Marco Minniti je pohvalil operacijo policije in dejal, da gre za pomemben uspeh v boju proti terorizmu.

Most Rialto je ena od največjih beneških turističnih znamenitosti in najstarejši most od štirih mostov na Canale Grande. Zgradili so ga v 16. stoletju. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen