V Veliki Britaniji velik volilni uspeh za konservativce, poraz Ukipa

0

V Veliki Britaniji so morali laburisti na nadomestnih parlamentarnih volitvah konservativcem prepustiti eno od svojih utrdb Copeland, kažejo danes objavljeni rezultati volitev. Na drugi strani pa so premagali Ukip in obdržali premoč v Stoke on Trentu, ki velja za “prestolnico brexita”, čeprav laburisti nasprotujejo izstopu Velike Britanije iz EU.

V Copelandu so običajno vedno slavili opozicijski laburisti, a so morali na četrtkovih volitvah po več desetletjih svoje mesto prepustiti konservativcem, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kandidatka konservativcev Trudy Harrison je slavila nad laburistko Gillian Troughton.

Tokrat se je tudi prvič po letu 1982 zgodilo, da je vladajoča stranka na nadomestnih volitvah prevzela sedež opozicijski, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Gre za osupljivo zmago,” je na obisku v Copelandu dejala premierka Theresa May in dodala, daso laburisti ta sedež zasedali od 30. let preteklega stoletja.

Laburisti so v javnomnenjskih raziskavah izgubili kar nekaj podpore zaradi svojega stališča o brexitu, ki mu nasprotujejo, medtem ko se je večina ljudi v večinsko laburističnih okrožjih izreklo za brexit.

Na drugi strani pa so laburisti presenetljivo obdržali svojo premoč v Stoke on Trentu, v katerem se je na referendumu za brexit izreklo kar 70 odstotkov volivcev. Kandidat laburistov Gareth Snell je premagal voditelja Ukipa Paula Nuttalla.

Ravno Ukip, ki se je močno zavzemal za brexit, je upal na zmago v Stoke on Trentu, s čimer bi dobil drugi sedež v parlamentu.

“To je dan za slavje v Stokeu, dan za razočaranje v Copelandu,” je izide komentiral vodja laburistov Jeremy Corbyn. “Obe volilni enoti – kot še številne v Veliki Britaniji – je na cedilu pustil politični establišment,” je menil. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen