V Solunu uspešno deaktivirali bombo iz druge svetovne vojne, pred tem evakuirali čez 70.000 ljudi

0

V grškem Solunu so uspešno deaktivirali in odstranili bombo iz druge svetovne vojne, ki so jo prejšnji teden našli med gradnjo bencinske črpalke. Pred operacijo, ki je trajala štiri ure, so morali iz varnostnih razlogov evakuirati 72.000 ljudi, ki živijo v krogu dveh kilometrov od kraja, kjer je bomba.

“Operacije je konec, vse je bilo v redu,” je po koncu operacije povedal guverner Apostolos Cicikostas. Po njegovih besedah je šlo za operacijo brez primere, saj “tako velike bombe na tako gosto naseljenem območju še niso našli”. Ob tem se je prebivalcem zahvalil za njihovo discipliniranost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Številni so namreč sami zapustili svoje domove, tako da so avtobusi, namenjeni evakuaciji, ostali prazni. Ljudje so se lahko zatekli v lokalne športne dvorane, na stadione in kavarne. Begunce in migrante, ki prebivajo v bližnjem namestitvenem centru, pa so prav tako prepeljali na varno. To je bila sicer največja evakuacija v Grčiji po drugi svetovni vojni.

Bombo so našli prejšnji teden pet metrov globoko pod cesto med gradnjo bencinske črpalke. Po prvotnih ocenah naj bi tehtala 250 kilogramov, vendar so po podrobnejšem pregledu ugotovili, da tehta 170 kilogramov.

Po navedbah vojske je bil vžigalnik “še v zelo dobrem stanju, kar pa jih je tudi skrbelo”. Kot so še dodali, je bila bomba ameriške izdelave. Po poročanju grških medijev jo je leta 1943 v letalskih napadih na solunsko železniško postajo in pristanišče odvrglo britansko letalo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen