V Sloveniji vse več socialne izključenosti. Irglova sprašuje Kopač Mrakovo: katere ukrepe načrtujete za zmanjšanje revščine?

4

Mnogi državljani se soočajo s hudimi življenjskimi stiskami, zlasti zaradi prenizkih pokojnin in posledično socialne izključenosti.

Poslanka SDS Eva Irgl je na ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anjo Kopač Mrak naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s socialno pravičnostjo in socialno izključenostjo.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

20. februarja obeležujemo svetovni dan socialne pravičnosti, s katerim želi generalna skupščina Združenih narodov povečati zavedanje o problemih revščine in socialni izključenosti.

Raziskave pa tudi realnost kažejo, da so starejši prebivalci najbolj izpostavljeni tveganju revščine. Če pogledamo podatke, lahko vidimo, da se je stopnja revščine v zadnjih letih v Sloveniji  gibala nekje  okoli 14,5 %, kar pomeni, da je pod pragom tveganja revščine živelo 14,5 % ali približno 291.000 oseb. Med temi je bilo 22 % oseb starih 65 let ali več. Danes se je slika sicer nekoliko izboljšala, vendar smo še vedno soočeni s hudimi življenjskimi stiskami posameznikom zlasti zaradi prenizkih pokojnin in posledično socialne izključenosti.

V zvezi z navedenim na ministrico, pristojno za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sprašujem naslednje:

 1. Kakšni so trenutni kazalci na področju revščine v Republiki Sloveniji?
 2. Katere dodatne ukrepe nameravate predlagati Vladi Republike Slovenije za zmanjšanje revščine?
 3. Koliko ljudi po zadnjih podatkih zaradi nizkega življenjskega standarda trpi zaradi socialne izključenosti?

Št. komentarjev: 4
 1. Perko pravi

  Vladajoči nimajo časa za malega in revnega človeka. Oni morajo še dodatno napolniti svoje žepe, si obračunavati dvojne potne stroške in z državnimi letali voziti prijatelje na izlete.

 2. beti pravi

  Kapo dol Eva Irgl, redka poslanka, ki ji gre za stvar in za vse Slovence. Spoštovanje!

 3. Zala pravi

  Relevantna vprašanja, a kaj ko jih kaviar levaki niso nikoli vsaj poskušali razumeti. Samo da imajo oni svoje velike vsakodnevne potice v obliki mastnih plač in ostalih bonitet.

 4. kmet pravi

  MEDIJI nas do nezavesti bombardirajo z vsem mogočim : kolesarske steze, segrevanje ozračja, krajnska klobasa, Židan in teran, bla, bla – za njih je revščina v Afriki.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen