Trump bo vojski na leto namenil dodatnih 54 milijard dolarjev

0

Ameriški predsednik Donald Trump bo v svojem prvem proračunskem načrtu, ki naj bi ga podal do sredine marca, obrambnemu proračunu zagotovil dodatnih 54 milijard dolarjev, pa če ga potrebuje ali ne. Trump bo moral v zameno zmanjšati porabo drugje, saj hkrati obljublja zmanjšanje primanjkljaja.

Trump obljublja tudi davčne olajšave, zdravstveno reformo po odpravi tiste bivšega predsednika ZDA Baracka Obame, veliko povečanje infrastrukturne porabe, ob vsem tem pa tudi zmanjšanje proračunskega primanjkljaja in javnega dolga. Doslej še ni poskusil pojasniti, kako mu bo to uspelo.

Povečanje obrambnega proračuna ZDA, ki je večji kot obrambni proračuni osmih držav za ZDA, med njimi Kitajske, Rusije in Velike Britanije, je v skladu s Trumpovimi predvolilnimi napovedmi, da bodo ZDA pod njim bolj varne. Zaradi tega bo šlo več denarja za vojsko in policijo, manj pa za vse ostalo.

Nadzor nad proračunskim denarjem ima kongres, ki potrjuje proračune, vendar pa se doslej še nikoli ni branil povečanja porabe za obrambo, tako da Trump s potrditvijo v kongresu ne bo imel težav, še posebej glede na republikansko večino v senatu in predstavniškem domu.

ZDA, ki imajo že sedaj največji obrambni proračun na svetu, bi ga s tem povečale za skoraj 10 odstotkov.

O obrambnem proračunu bo zagotovo govoril tudi v torek med svojim prvim govorom pred obema domovoma kongresa, ko bo našteval “zgodovinske” dosežke svojega prvega mandata od 20. januarja naprej in podal, kot sam pravi, veličastne načrte za naprej. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen