Slovenija v treh letih počrpala samo 28% razpoložljivih evropskih sredstev

0

Vlada je danes obravnavala poročilo o stanju izvajanja ukrepov na področju evropske kohezijske politike od januarja 2014 do konca leta 2016 v okviru cilja Naložbe za rast in delovna mesta. Za projekte, programe ali javne razpise je bilo v tem obdobju dodeljenih nekaj več kot 841 milijonov evrov oz. 28 odstotkov razpoložljivih evropskih sredstev.

Ministri so se na današnji seji seznanili tudi z informacijo o stanju izvajanja ukrepov na področju evropske kohezijske politike 2014-2020. V obravnavanih dokumentih so med drugim predstavljene izvedene aktivnosti ter sveženj ukrepov za učinkovitejše izvajanje te politike na področjih, kjer je mogoče doseči dodatne izboljšave, so po seji sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Gre za ukrepe na področju procesov načrtovanja, usklajevanja med izvajanjem kohezijske politike in nacionalnih politik v smislu izvrševanja proračuna in financiranja iz javnih virov, informacijskega sistema in splošne optimizacije administrativnih postopkov.

Kot izhaja iz sporočila urada, je bilo v okviru izvajanja evropske kohezijske politike od januarja 2014 do konca decembra 2016 za projekte, programe ali javne razpise dodeljenih nekaj več kot 841 milijonov evrov oziroma 28 odstotkov razpoložljivih sredstev.

Od tega je bilo za nekaj več kot 768 milijonov evrov oz. 26 odstotkov podpisanih pogodb, iz državnega proračuna pa je bilo izplačanih več kot 117 milijonov evrov, kar predstavlja štiri odstotke razpoložljivih sredstev. Evropska blagajna je v slovenski proračun povrnila dobrih 42 milijonov evrov oz. en odstotek razpoložljivih EU sredstev.

Podatki do konca januarja 2017 so nekoliko boljši in v primerjavi z decembrskimi kažejo napredek, saj je bilo v tem času izdanih za 12 milijonov evrov evropskih sredstev odločitev o finančni podpori projektom, programom ali javnim razpisom. Teh je do danes skupno 168, trenutno pa je v pregledu še 24 vlog resornih ministrstev v skupni vrednosti 158 milijonov evrov. Poročilo bo vlada posredovala DZ, so v uradu vlade za komuniciranje še zapisali v sporočilu. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen