Neuradno: Slovenija in Hrvaška vendarle našli skupno rešitev za Cimos, Italijani bodo plačali 110 mio €

0

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) in hrvaška agencija za zavarovanje depozitov in sanacijo bank (DAB) sta po neuradnih podatkih spletnega portala MMC RTV Slovenija dosegli skupen dogovor glede Cimosa. Zdaj čakata le še na podpis italijanskega kupca.

Italijanski sklad Palladio Finanziaria bo za Cimos odštel 110 milijonov evrov, prevzel del Cimosovih dolgov in družbo dokapitaliziral z 20 milijoni evrov. Da je dogovor s Hrvaško okoli Cimosa dosežen, je potrdil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, poroča omenjeni spletni portal in navaja podatke Televizije Slovenija, da sta se strani uspeli dogovoriti tudi o podrobnostih dogovora.

Počivalšek je sicer pred začetkom današnjega koalicijskega vrha na Brdu pri Kranju dejal, da sta DUTB in DAB blizu dogovora in da je “vprašanje kratkega časa”, kdaj se bo zadeva zaključila. Po besedah ministra se bo istočasno nadaljevalo tudi “finiširanje dogovora s kupcem”.

Rešitve, ki so predmet dogovora glede Cimosa, temeljijo na dogovoru, ki sta ga Počivalšek in hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić sklenila na Otočcu, več pa minister ni želel komentirati, saj želi, kot je dejal, da se dogovor čim prej podpiše.

Palladio Finanziaria oz. njegova družba TCH Cogeme se sicer zanima za nakup 92-odstotnega deleža Cimosa, a je postopek prodaje zapletla tožba, ki jo je hrvaška slaba banka DAB vložila proti Cimosu zaradi terjatve iz 90. let, ko je pri Riječki banki najel 20 milijonov evrov posojila. Sklad je razrešitev te tožbe na Hrvaškem postavil kot ključen pogoj za izpeljavo nakupa.

Slovenija in Hrvaška sta konec januarja na Otočcu dosegli dogovor glede Cimosa, a je nato prejšnji teden hrvaška stran slovenski poslala predlog sporazuma za rešitev Cimosovega spora na Hrvaškem, v katerem naj bi bili dodatni pogoji glede ohranjanja delovnih mest na Hrvaškem, ti pogoji naj bi bili za italijanske kupce nesprejemljivi.

Dogovor z Otočca sicer predvideva, da bo Cimosov dolg, ki naj bi skupaj z obrestmi dosegel že 57 milijonov evrov, DAB pa zaradi njega toži Cimos, odkupila DUTB, zanj pa plačala sedem milijonov evrov. DAB bo medtem umaknila tožbo proti Cimosu. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen