Mattis opozoril Severno Korejo, da bodo na morebitni jedrski napad silovito odgovorili

0

Ameriški obrambni minister James Mattis je danes med obiskom v Seulu opozoril Severno Korejo, da bodo na morebitni jedrski napad na ZDA ali njene zaveznice odgovorili “učinkovito in silovito”. Mattis je na prvem obisku v tujini zagotovil nadaljnjo podporo ameriškim zaveznikom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Vsakršen napad na ZDA ali naše zaveznike bomo odbili in na vsakršno uporabo jedrskega orožja bomo odgovorili učinkovito in silovito,” je dejal Mattis na novinarski konferenci po srečanju z južnokorejskim kolegom Han Min Koojem v Seulu.

Južni Koreji je zagotovil, da se bodo še naprej zavzemali za ubranitev južnokorejske demokracije.

Mattis je po pogovorih v Seulu odpotoval na Japonsko, kjer se bo v soboto srečal z japonskim premierjem Shinzom Abejem in obrambnim ministrom Tomomijem Inado.

Ameriški obrambni minister se je že v četrtek srečal z južnokorejskim premierjem in vršilcem dolžnosti južnokorejskega predsednika Hwang Kyo-Ahnomom, s katerim sta se strinjala, da bosta državi nadaljevali z izgradnjo obrambnega raketnega sistema.

Na svoji prvi poti v tujino je želel Mattis predvsem zagotoviti nadaljnjo podporo ameriškim zaveznikom, ki so jih vznemirile nekatere izjave novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Trump je bil sicer med kampanjo kritičen do ameriških zaveznikov na tem območju ter pozval Južno Korejo in Japonsko, da “plačata pravičen del” za obrambo, ki jima jo zagotavlja ameriška vojska, in ju pozval, naj sami oblikujeta program jedrskega orožja.

Na Japonskem in v Južni Koreji je trenutno nameščenih okoli 80.000 ameriških vojakov. Južna Koreja uživa ameriško varnostno obrambo že vse od korejske vojne.

Mattis namerava v okviru obiska poslati tudi jasno sporočilo Severni Koreji, da je Trumpovi administraciji zagotovitev varnostni Korejskega polotoka na prvem mestu.

Severnokorejski vodja Kim Jong Un je v začetku leta sporočil, da so blizu testiranja medcelinske balistične rakete, ki bi lahko nosila jedrsko konico. Severna Koreja je doslej izvedla že pet jedrskih poskusov in več izstrelitev raket. Letos pa naj bi okrepila razvoj jedrskega orožja, ki bi lahko doseglo tudi ZDA.

Strokovnjaki si glede dejanske jedrske moči Severne Koreje niso enotni, saj ji medcelinske balistične rakete, ki bi lahko nosila jedrsko konico, doslej še ni uspelo uspešno izstreliti. Vsi pa se strinjajo, da je od leta 2011, ko je umrl Kim Jong II, od katerega je Kim Jong Un prevzel vodenje države, na tem področju močno napredovala. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen