“Lep dan za smrt”: Niet se po 9 letih od comebacka spet poslavlja

0

Skupina Niet je pred nekaj dnevi na svoji spletni strani objavila zapis, da je po devetih letih od njihove vrnitve na koncertne odre, prišel čas za slovo. Ne vedo pa, ali za stalno ali začasno. Ustanovitelj in vodja skupine Igor Dernovšek je za STA povedal, kaj je ključni razlog za to: “V tem hipu pred seboj ne vidimo nobenega novega izziva.”

Nieti so se v tem trenutku odločili za prekinitev delovanja, tako koncertnega kot nasploh. V zapisu na spletu so se zahvalili prijateljem, sodelavcem, obiskovalcem koncertov, poslušalcem in vsem, ki so jih v teh letih podpirali.

Dernovšek je pojasnil, da so jih v zadnjih letih prav izzivi gnali naprej: “Devet let od zadnje vrnitve je dolga doba. V tem času so nam uspele stvari, ki si jih nismo mogli niti zamisliti. Odigrali smo več kot sto koncertov, večkrat s turnejami obredli vso Slovenijo in kot headlinerji nastopili na vseh največjih slovenskih festivalih, ter izdali kar osem plošč.”

Napovedal je, da bo njihov poslovilni singel Oprosti mi izšel v prihodnjih dneh.

Punk skupina Niet je bila ustanovljena konec leta 1983. Poleg kitarista Dernovška so bili njeni prvotni člani še pevec Primož Habič, basist Aleš Češnovar ter bobnar Tomaž Dimnik.

Aprila leta 1984 so Nieti posneli svojo prvo uspešnico Depresija, septembra tega leta pa je v le 200 izvodih izšla njihova legendarna kaseta Srečna mladina. Marca 1986 so Niet po poslovilnem koncertu v Ljubljani zaradi odhodov v JLA začasno prekinili kariero.

Za nekaj mesecev so se znova združili leta 1988, ko so nastali zadnji posnetki s pevcem Primožem Habičem. Maja 1991 je Habič umrl zaradi prevelikega odmerka heroina. Prva zgoščenka skupine je izšla šele leta 1993, leta 1996 ji je sledil album Lep dan za smrt.

Skupina se je zapisala kot legendarna, njeni člani pa so leta 2008 vse oboževalce presenetili z vrnitvijo na koncertne odre z novim pevcem Borutom Maroltom. Starim mačkom Dernovšku, Češnovarju in bobnarju Tomažu Bergantu, ki je že v začetkih delovanja skupine zamenjal Dimnika, se je pridružil še dodatni kitarist Robert Likar.

Niet so z novo energijo najprej presenetili ljubljanski Ortobar, maja 2008 pa priredili veliki vrnitveni koncert v razprodanih Križankah. Istega leta so izdali kompilacijo Bil je maj 1983-2008 in dvojni CD Izštekani, ki so ga posneli z violinskim kvartetom in klavirjem.

Leta 2009 je izšel DVD Live in Križanke, leta 2010 pa prva avtorska plošča v novi zasedbi Trinajst, ki je prinesla številne uspešnice, kot so Beli prah, Dekle izza zamreženega okna, Ti in jaz in noč in večnost. Ob tem je izšel dvojni LP Trinajst plus 13, kjer so poleg komadov z nove plošče na vinil spravili še 13 starih uspešnic iz 80. in 90. let.

Po besedah Dernovška so leta 2012 izvedli svoj “verjetno najbolj zahteven projekt”, glasbo za punk-rock muzikal in CD Rokovnjači. Muzikal je na Tednu slovenske drame prejel Šeligovo nagrado za najboljšo predstavo festivala po izboru strokovne žirije.

Leta 2015 je pri švedski založbi NE! Records za tuje trge izšla vinilka Srečna mladina – ponatis kasete iz leta 1984, istega leta pa še tretja povsem nova plošča V bližini ljudi s skladbami, ki so prav tako zasedle vrhove slovenskih glasbenih lestvic (Mislila sva, da nam je uspelo, Ogledalo, Rad imam dež, Vidim rdeče).

Kot je razvidno s spletne strani skupine, so za zdaj zadnji koncert v aktualni postavi odigrali 5. novembra na Reki, v Sloveniji pa 29. oktobra v Bistrici ob Sotli. (sta)

niet

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen