ZDA so v proračunskem letu 2016 sprejele 85.000 beguncev

0

ZDA so v proračunskem letu 2016, ki se je končalo 30. septembra, sprejele 85.000 beguncev iz 79 držav. V letošnjem proračunskem letu, ki se je začelo 1. oktobra, pa po besedah tiskovne predstavnice State Departmenta Elizabeth Trudeau načrtujejo sprejem 110.000.

Kar 72 odstotkov beguncev, ki so jih sprejeli, so ženske in otroci. Okoli 70 odstotkov beguncev je prišlo iz le petih držav – Sirije, Mjanmara, DR Konga, Iraka in Somalije.

Predsednik ZDA Barack Obama je že naznanil, da bodo ZDA v proračunskem letu 2017 sprejele 110.000 beguncev, kar je izjemno malo v primerjavi z državami, ki nosijo največje begunsko breme, vendar še vedno odločno preveč za republikanske politike na čelu s predsedniškim kandidatom Donaldom Trumpom, ki strašijo državljane, da z begunci prihajajo teroristi.

Zvezno prizivno sodišče je v ponedeljek razveljavilo ukaz guvernerja Indiane Mika Penca, da prepove naselitev beguncev iz Sirije v svoji državi. Prizivno sodišče je podpredsedniškemu kandidatu republikancev sporočilo, da so begunci in njihova naselitev stvar zvezne vlade in ne posameznih zveznih držav. (sta)

emigranti-dobova-hodijo3

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen