Španija pod pritiskom zaveznic v Natu zaradi postanka ruske flote v njenem pristanišču

0

Španija se je znašla pod pritiskom zaveznic v Natu, saj naj bi se pripravljala na postanek ruskih vojaških ladij v pristanišču Ceuta na severu Afrike, kjer bi ruska flota, ki je namenjena na vzhod Sredozemlja, dotočila gorivo in obnovila zaloge. Špansko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da je Rusija odpovedala načrtovani postanek.

Špansko zunanje ministrstvo je za dnevnik El Pais v torek zvečer potrdilo, da je Rusija zaprosila Španijo za postanek na španskem ozemlju.

Tiskovni predstavnik je v izjavi potrdil, da del ruske flote, na čelu katere je letalonosilka Admiral Kuznjecov, pričakuje, da bo lahko dotočil gorivo in obnovil zaloge v pristanišču Ceuta na severu Afrike, ki spada pod špansko ozemlje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob kolebanju Španije je Rusija sama sporočila, da ruska flota, ki proti Sredozemlju potuje zadnji teden, ne bo imela postanka v Ceuti. “Glede na informacije, da bi lahko te ladje sodelovale pri podpori vojaške akcije v sirskem mestu Alep je zunanje ministrstvo od ruskega veleposlaništva v Madridu zahtevalo pojasnila,” je špansko ministrstvo pojasnilo za britanski BBC in dodalo, da so za tri ruske ladje septembra res odobrili privez v Ceuti med 28. oktobrom in 2. novembrom. Po španski zahtevi je Rusija sama odstopila od zahteve, drugih pojasnil pa ni dala.

Španija je sicer do zdaj redno dovoljevala ruskim vojaškim ladjam, da so se ustavile v Ceuti.

Rusija je v oktobru sporočila, da bo Admirala Kuznjecova poslala na vzhod Sredozemlja, da okrepi njene enote na tem območju. Rusija v Siriji izvaja letalske napade v podporo režimu predsednika Bašarja al Assada in ima tam svoj pomorski kontingent v podporo operaciji.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je v torek izrazil zaskrbljenost, da bi lahko flota pomagala v zračnih napadih v Siriji. “Od vsake države je odvisno, ali bodo pustile ladjam dotočiti gorivo v različnih pristaniščih na poti do vzhodnega Sredozemlja. Mislim, da se vse članice Nata zavedajo, da lahko ta skupina pomaga v zračnih napadih na Alep in Sirijo,” je dejal. (sta)

ladja-ruska-vojaska3

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen