Sobotka: Avstrija bo porušila rojstno hišo Adolfa Hitlerja

1

Avstrija bo v kraju Brunau porušila rojstno hišo nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja, je danes sporočil avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka. Na njenem mestu bodo postavili novo stavbo in v njej uredili karitativne dejavnosti oz. jo bodo uporabljale oblasti, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA povedal minister.

Kot je pojasnil, mu je tako svetovala posebna strokovna komisija, pa tudi sicer se sam s to oceno strinja. V torek bo v parlamentu sprožil ustrezno pobudo, da bodo to zamisel lahko izvedli.

Za to je namreč treba izvesti proces razlastitve in določiti odškodnino sedanji lastnici te hiše, ki je pod spomeniškim varstvom. Tako je sredi julija načeloma odločila tudi avstrijska vlada.

Avstrijska vlada si je že vse od leta 1984 prizadevala za nakup te hiše v kraju Braunau blizu meje z Nemčijo, kjer je bil leta 1889 rojen kasnejši führer, ki je zanetil drugo svetovno vojno. Toda lastnica hiše je to ves čas zavračala, zdaj pa jo bo očitno doletela razlastitev. Poleg tega je spomeniško zaščitena, zato mora njeno rušitev s posebnim zakonom podpreti avstrijski parlament.

Hišo naj bi zdaj porušili do kleti, ki bo lahko ostala, nad njo pa bodo zgradili novo stavbo. Uporabljali naj bi jo za karitativne dejavnosti ali za potrebe oblasti, je povedal minister.

Sobotka je zatrdil, da želi na vsak način preprečiti, da bi Hitlerjeva rojstna hiša postala kako “svetišče” neonacistov. Na vprašanje, ali s tem morda ne bodo uničili določene zgodovinske dediščine iz nacističnih časov, je Sobotka odgovoril, da ima Avstrija veliko mest spomina na nekdanji zločinski in uničevalni sistem.

“Naša kultura spominjanja deluje, npr. v koncentracijskem taborišču Mauthausen ter hišah zgodovine v St. Pöltnu in na Dunaju. Še naprej bomo podpirali tudi znanstveno raziskavo nacističnega obdobja,” je še povedal avstrijski notranji minister. (sta)

hitler-rojstna-hisa

Število komentarjev: 1
  1. jankec pravi

    Tudi v Kumrovcu stoji objekt, ki ga je potrebno porušiti, da komunajzarji, neokomunajzarji in njihovi potomci ne bodo tja romali in častili največjega zločinca “sa brdovitog balkana” ter tvorca zločinskega sistema, ki je napolnil vsa brezna in jame po bivši Jugi s trupli drugače mislečih.Od1941 pa do 1990 so jih pospravili okrog enega miljončka.V to niso všteti tisti, ki jih je, po očetu žid in ne Hrvat, dal pobiti v Moskvi. In takšni nas danes učijo demokracije!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen