Neonacisti “sehr zufrieden”: Hitlerjeve rojstne hiše morda vendarle ne bodo porušili

1

Avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka je danes sporočil, da rojstne hiše Adolfa Hitlerja morda vendarle ne bodo porušili. Kot je dejal, bodo odločitev o prihodnosti hiše v kraju Brunau sprejeli na arhitekturnem natečaju.

Avstrijska vlada že vrsto let razmišlja, kaj narediti s prazno hišo, ki je spomeniško zaščitena in je bila do zdaj v zasebni lasti. Hkrati želi preprečiti, da ne bi postala romarsko središče neonacistov in drugih skrajnih desničarjev.

Sobotka je v ponedeljek napovedal, da bodo hišo porušili v skladu s priporočili strokovne komisije, ki so jo sestavljali strokovnjaki, zgodovinarji in vodja dunajske judovske skupnosti.

Minister se je moral danes potegniti nazaj, saj je strokovna komisija sporočila, da takšnega priporočila ni dala.

Komisija je v poročilu predlagala korenito arhitekturno preoblikovanje hiše, da bi postala neprepoznavna in da bi jo neonacisti prenehali obiskovati.

Rušenje bi pomenilo zanikanje avstrijske nacistične preteklosti, je opozoril avstrijski zgodovinar Oliver Rathkolb, ki je bil član komisije.

Sobotka je dejal, da je stvar debate, ali popolno preoblikovanje in rušenje pomeni isto. Pojasnil je, da bo o podrobnostih odločil arhitekturni natečaj.

Strinjal se je s komisijo, da na novo zasnovana hiša ne sme več biti prepoznavna od zunaj. Novo zgradbo naj bi uporabljale dobrodelne dejavnosti ali oblasti. (sta)

hitler-rojstna-hisa

Število komentarjev: 1
  1. Petrovc pravi

    Fuhrer Europe.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen