Največji madžarski opozicijski časnik Nepszabadsag prenehal izhajati

0

Največji madžarski opozicijski časnik Nepszabadsag je prenehal izhajati, so danes sporočili iz podjetja Mediaworks, ki je lastnik časnika. Po navedbah lastnika so ta dnevni časopis začasno ukinili iz poslovnih razlogov. Ukinitev je podžgala zaskrbljenost glede medijske svobode pod oblastjo madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Iz podjetja so sporočili še, da časnik, ki je prinašal izgubo, in njegova spletna izdaja ne bosta izhajala do oblikovanja in uresničitve novega koncepta. Treba je poiskati poslovni model, ki bo ustrezal trendom na trgu, so še zapisali. Vse, na katere je začasna ukinitev vplivala, pa so pozvali, naj se osredotočijo na to nalogo, poročanje madžarske tiskovne agencije MTI povzema francoska AFP.

Eden od izkušenejših urednikov in novinarjev Nepszabadsaga je povedal, da so novinarjem, ki so pripravljali prispevke za ponedeljkovo izdajo časnika, nenadoma preprečili vstop v uredništvo. Prejeli pa so pisma, v katerih so jih obvestili o prekinitvi izhajanja časopisa, ki je bil večkrat kritičen do Orbana.

“Bili smo pretreseni, to je kot udar. Seveda bodo to skušali prikazati kot poslovno odločitev, vendar to ne drži,” je poudaril novinar, ki ni želel biti imenovan.

“To je velik udarec za preiskovalno novinarstvo in svobodo medijev. Nepszabadsag je bila največja skupina kakovostnih novinarjev na Madžarskem, ki so skušali braniti temeljne svoboščine, demokracijo, svobodo govora in strpnost,” je še dejal.

Opozicijski socialisti so prekinitev izhajanja tiskane in spletne izdaje označili za “črn dan za tisk” in pozvali k protestom pred uredništvom časopisa, ki so jih napovedali za 18. uro po srednjeevropskem času.

Danes so se pojavile tudi govorice, da bi lahko bil časnik prodan, vendar v podjetju, ki je madžarska izpostava avstrijskega medijskega velikana Vienna Capital Partners, prodaje niso omenjali.

Medtem so sporočili, da je naklada Nepszabadsaga, ki so ga leta 2014 kupili skupaj z več drugimi madžarskimi časniki, v minulih desetih letih padla za 74 odstotkov. To pa je prineslo izgubo v višini pet milijard forintov oziroma 16,4 milijona evrov.

Časnik, ki je prvič izšel leta 1956, je večkrat kritično poročal o madžarskem premierju in njegovih sodelavcih. Tako so pred referendumom o begunskih kvotah, ki je na Madžarskem potekal minulo nedeljo, objavili več zgodb o škandalih, v katere so bili vključeni Orbanovi sodelavci. (sta)

nepszabadsag

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen