Največja ruska naftna družba Rosneft kupila tekmeca Baschneft

0

rosneftNajvečja ruska naftna družba v državni lasti Rosneft bo na željo vlade v Moskvi prevzela manjšega tekmeca Baschneft. Za 50,8-odstotni delež države bo odštela 329,7 milijarde rubljev (4,7 milijarde evrov), je zapisano v dekretu predsednika ruske vlade Dmitrija Medvedjeva. Rusija bo z izkupičkom zapolnila luknjo v proračunu.

Kupnina bo v skladu z dekretom, ki ga je danes podpisal Medvedjev, nakazana državi do 14. oktobra, so poročale ruske tiskovne agencije.

Za Baschneft so se zanimali tudi konkurenčni naftni družbi Lukoil in Tatneft ter sklad Energija nekdanjega ministra za energetiko Igorja Jusufova, ki pa so za delnico ponudili manj.

Baschneft je s približno 20 milijonov ton načrpane nafte šesta največja naftna družba v Rusiji. Sedež ima v republiki Baškortostan zahodno od Urala. Vlada Baškortostana namerava obdržati v lasti svoj 25-odstotni delež, preostale delnice so v lasti manjših delničarjev. Z delnicami Baschnefta se trguje na borzi v Moskvi.

Marca 2010 je 49 odstotkov Baschneftovih delnic za 2,5 milijarde dolarjev kupil koncern AFK Sistema. Po mnenju analitikov je bila cena veliko nižja od takratne tržne cene in leta 2014 je rusko pravosodje uvedlo preiskavo zaradi suma pranja denarja. Posel so nato razveljavili in celoten paket delnic zasegli v korist države.

Medvedjev je tudi odločil, da bo Rusija še letos ponudila naprodaj 19,5 odstotka delnic Rosnefta, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Od te prodaje si država obeta izkupiček v višini 700 milijard rubljev. Rosneft velja za največjo naftno družbo v Rusiji od leta 2004, ko je prevzel koncern Juganskneftegaz. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen