Guterres: Služil bom najranljivejšim skupinam na svetu

1

Portugalec Antonio Guterres, čigar kandidaturo za položaj generalnega sekretarja ZN je danes potrdil tudi Varnostni svet ZN, je ob imenovanju dejal, da čuti hvaležnost in ponižnost. Napovedal je, da bo služil najranljivejšim; “žrtvam konfliktov, terorizma, kršitev pravic ter revščine in nepravičnosti”, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Bil sem ganjen, ko sem videl, da lahko Varnostni svet odloči v prid enotnosti in soglasja ter to stori na zelo hiter način,” je v govoru na zunanjem ministrstvu v Lizboni dejal Guterres.

Predsedujoči Varnostnemu svetu ZN v oktobru, veleposlanik Rusije Vitalij Čurkin, je po krajšem zasedanju varnostnega sveta za zaprtimi vrati danes sporočil, da je 15-članski organ obravnaval in z aklamacijo potrdil kandidaturo Guterresa za položaj generalnega sekretarja ZN od 1. januarja 2017 do 31. decembra 2021. Nekdanjega portugalskega premierja in nekdanjega Visokega komisarja ZN za begunce pa so izbrali v sredo.

Guterresa mora z dvotretjinsko večino potrditi še Generalna skupščina ZN, napoveduje pa se hitra aklamacija. Po neuradnih podatkih naj bi se skupščina v ta namen sestala prihodnji četrtek. (sta)

guterres

Število komentarjev: 1
  1. KIDON pravi

    Dotični je član Bilderberga.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen