V prihodnosti vrnitev posmrtnih ostankov zadnjih Burbonov iz Slovenije nazaj v Francijo

0

Združenje za vrnitev francoskega kralja Karla X. in zadnjih Burbonov v Francijo je sporočilo, da bodo sprožili pobudo za to, da bi njihove posmrtne ostanke iz Slovenije prepeljali v Francijo in jih pokopali v kraljevi nekropoli v baziliki Saint-Denis severno od Pariza. Slovensko zunanje ministrstvo s pobudo doslej uradno ni bilo seznanjeno.

Kralj Karl X., ki je Francijo vodil med letoma 1824 in 1830, nato pa je abdiciral in zbežal iz države, je od leta 1836 skupaj s še nekaterimi družinskimi člani pokopan v frančiškanskem samostanu na Kostanjevici pri Novi Gorici.

“To je edini kralj, ki ni pokopan tukaj,” je v soboto na novinarski konferenci v Saint-Denisu dejal eden od dveh ustanoviteljev združenja za vrnitev Burbonov, profesor zgodovine Julien Morvan.

Kot še poroča francoski časnik Le Parisien, je napovedal, da se bo sestal s predstavniki slovenskega veleposlaništva, na vprašanje, ali bo mogoče prepričati lokalne oblasti, pa je dejal, da bo treba delovati taktno.

Sarkofagi so slovenska turistična zanimivost. Zato načrtujemo samo vrnitev posmrtnih ostankov Burbonov, medtem ko bodo sarkofagi ostali na Kostanjevici,” je dejal častni predsednik združenja, zgodovinar Philippe Delorme.

S slovenskega zunanjega ministrstva so za STA danes v zvezi s pobudo sporočili, da ima slovensko veleposlaništvo v Parizu že vrsto let redne stike s predstavniki organizacije Institut de la Maison de Bourbon, uradne inštitucije, ki skrbi za ohranjanje dediščine in francoske tradicije ter organizira kulturne dogodke, zgodovinske konference in potovanja.

O pobudi za vrnitev Burbonov so seznanjeni iz francoskih medijev, slovenskega veleposlaništva v Parizu pa zaenkrat o tem nihče ni uradno obvestil, so sporočili z MZZ.

Morvan in Doyen sta tudi povedala, da sta se prepričala, da Karl X. za časa življenja ni nikoli nasprotoval temu, da bi njegove posmrtne ostanke vrnili v Francijo, pobudo pa podpirajo tudi njegovi nasledniki.

“Pripadajo naši domovini. Čas je, da se združijo s svojimi bližnjimi v družinski grobnici,” je po poročanju časnika Le Parisien dejal princ Charles-Henri de Lobkowicz, eden od prapraprapravnukov Karla X.

Glede stroškov vrnitve, o kateri je po poročanju Le Parisiena razmišljal že pokojni francoski predsednik Francois Mitterrand, so v združenju dejali, da bi strošek predstavljale le letalske karte, kar bi francoska država ali meceni lahko financirali.

Kot piše na spletni strani frančiškanskega samostana Kostanjevica, so v grobnici v kamnitih sarkofagih svinčene krste, v katere so bila nepredušno zaprta balzamirana trupla pokojnih Burbonov. V sarkofagu Karla X. pa je tudi posebna žara, v kateri je njegovo srce. (sta)

karl-x

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen